Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER wil AWBZ behouden

Langdurige zorg voor mensen die al vroeg gehandicapt zijn moet onderdeel blijven van de AWBZ. Ouderenzorg en zorg voor chronisch zieken kunnen na 2012 eventueel naar de zorgverzekering of een nieuw soort 'careverzekering'.
SER wil AWBZ behouden

Dat staat in het ontwerpadvies over de AWBZ dat de Sociaal-Economische Raad (SER) vrijdag heeft gepresenteerd. De SER wil het AWBZ-geld op een andere manier gaan verdelen. Nu gaan de budgetten naar de instellingen, straks volgt het geld de cliënt. Het PGB, waarmee cliënten zelf zorg kunnen inkopen, moet in de wet worden vastgelegd, meent de SER.

AWBZ
Uiterlijk tot 2012 kunnen de zorgverzekeraars voor eigen verzekerden de AWBZ-zorg gaan uitvoeren, vooral voor ouderen en chronisch zieken. Daarna kan worden bekeken of deze vormen van zorg uit de AWBZ moeten en in een andere verzekering ondergebracht. Dat kan de bestaande zorgverzekering zijn of een nieuwe ‘careverzekering’. Voor vroeggehandicapten, onder wie geestelijk gehandicapten, zal in ieder geval een kern-AWBZ moeten blijven bestaan.

WMO
De SER moet het advies half april nog officieel vaststellen, waarna het zal worden aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker  (Volksgezondheid). Het kabinet komt voor de zomer met een reactie. Wel staat er in het regeerakkoord dat er voorlopig niets zal veranderen in de verhouding tussen de AWBZ en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Professionaliteit
Het AWBZ-advies valt in goede aarde bij de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg waarschuwt wel dat de gemeenten de huishoudelijke verzorging beter moeten uitvoeren. De SP is om deze reden tegen het voorstel. Patientenorganisaties zijn blij met het advies. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) plaatst wel een kanttekening bij de regierol die zorgverzekeraars krijgen. Zij letten vooral op doelmatigheid en minder op de kwaliteit van de zorg, aldus de NPCF. Ook vakbond Abvakabo FNV is positief. Voorzitter Edith Snoey: ‘De professionaliteit van werknemers en de kwaliteit van de zorg blijven gerespecteerd en worden door dit rapport ondersteund.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.