Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Simpele gehoortest voorspelt wiegendood

De neonatale gehoortest bij pasgeborenen lijkt wiegendood te kunnen voorspellen. Het is de eerste keer dat een dergelijke link wordt gelegd met het Sudden Infant Death Syndrom (SIDS).
Simpele gehoortest voorspelt wiegendood

 

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een eenvoudige gehoortest bij neonaten kan helpen om in te schatten of een baby kans heeft om te sterven aan wiegendood. In hun onderzoek merkten de wetenschappers dat 31 baby’s die stierven aan SIDS, stuk voor stuk dezelfde afwijking in hun gehoortest hadden.  

Gezonde neonaten
Het gaat om de zogenaamde Transitionele Otoakoestische Emissie (TEOAE)-gehoortest, de neonatale gehoorscreening die ook in Nederland standaard in de eerste dagen na de geboorte wordt afgenomen. Uit de onderzoeken bleek dat gezonde baby’s vaak een beter testresultaat hadden in het rechteroor dan in het linkeroor. De neonaten die stierven aan SIDS hadden echter allemaal ook een duidelijk lagere score in het linkeroor.  

Meer onderzoek
De wetenschappers, afkomstig van de Universiteit van Seattle, gaan verder onderzoek doen naar de relatie tussen het oor en het risico op wiegendood. Zij vermoeden dat een en ander te maken heeft met een defect aan de haarcellen in het linkeroor. Het onderzoek staat in het Journal of Early Human Development

Medical News Today
Tekst: Redactie Nursing

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.