Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Site ondersteunt bij patiëntveiligheid

Ziekenhuizen hebben vanaf vandaag de beschikking over een nieuwe website over veilig werken in de zorg, www.vmszorg.nl. De site is onderdeel van een landelijk project om systemen voor veiligheidsmanagement (VMS) in te voeren.

Het VMS Zorgproject ondersteunt ziekenhuizen bij het verbeteren van de patiëntveiligheid. Einddoel is dat op 1 januari 2008 alle ziekenhuizen een gecertificeerd VMS hebben. Het project is een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten, NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV) .

Verpleegkundigen
www.vmszorg.nl geeft antwoord op veelvoorkomende vragen over het invoeren van veiligheidsmanagementsystemen. Tien pilotziekenhuizen werken inmiddels aan de invoering van VMS , waarbij raden van bestuur, medisch specialisten en verpleegkundigen samenwerken. De website is nog in ontwikkeling, maar bevat op dit moment al voldoende instrumenten voor instellingen om een veiligheidsbeleid te ontwikkelen.

Veilig melden
De basiselementen van het VMS bestaan uit een veiligheidsbeleid en -strategie, een ‘veilige’ cultuur waarbij veilig incident melden normaal is, continue inzicht in risicovolle processen en een integraal systeem waarbij het ziekenhuis de patiëntveiligheid blijvend kan verbeteren. Daarnaast stellen de partijen van het VMS Zorgproject ook kwaliteitsnormen op, zodat het VMS gecertificeerd kan worden.

Meer over veilig verplegen op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.