Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Site over kwaliteit verpleeghuizen onvolledig

Ruim twaalfhonderd verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen publiceren sinds dinsdag gegevens over de kwaliteit van hun zorg op internet. Eenderde van de in totaal zeventienhonderd instellingen voor ouderenzorg weigert echter kwaliteitsgegevens openbaar te maken.
Site over kwaliteit verpleeghuizen onvolledig

Dat bleek gisteren bij de presentatie van de gegevens op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid beschouwt de publicatie als ‘een mijlpaal’. Met de kwaliteitsgegevens op www.kiesbeter.nl wordt volgens haar een belangrijke stap gezet om instellingen onderling te kunnen vergelijken.

Slechte zorg

Ongeveer vijfhonderd instellingen leverden de overheid wel hun gegevens, maar staan publicatie niet toe. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) krijgt de cijfers daardoor niet te zien. Toch worden deze instellingen niet automatisch verdacht van slechte zorg, zegt hoofdinspecteur Jenneke van Veen, voorzitter van de stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg. Misschien zijn de huizen geschrokken van de bewerking van hun gegevens door experts, denkt ze. ‘Maar ook de angst voor naming and shaming (reputatieschade) kan meespelen.’ Ze wil de reden van weigering binnenkort laten onderzoeken.

Weinig harde cijfers
De door het ministerie verzamelde gegevens bevatten weinig of geen harde cijfers, maar geven slechts scores weer ten opzichte van het gemiddelde, uitgedrukt in een sterrensysteem. Een totaaloordeel over de huizen ontbreekt, wat een vergelijking bemoeilijkt. De Inspectie en staatssecretaris Bussemaker nemen voorlopig genoegen met dit relatieve kwaliteitsbeeld. De ouderenbranche is nog niet toe aan harde kwaliteitseisen, vinden ze.

Ongelukjes

Uit ruwe cijfers van de branche blijkt volgens de Inspectie dat het aantal ongelukjes met vallende bewoners en het aantal incontinente bewoners tamelijk hoog is. Over het algemene beeld toonde Bussemaker zich tevreden. ‘Ik ben door de Tweede Kamer regelmatig aangesproken op het hoge aantal ondervoede bewoners en bewoners met doorligwonden. Maar juist die cijfers vallen enorm mee.’

de Volkskrant

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.