Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Skin tears – richtlijn behandeling

Verpleegkundigen zien skin tears vaak als banale wondjes en behandelen ze ook als zodanig. Onterecht: een verkeerde behandeling kan voor uitgebreide, moeilijk te helen wonden zorgen. Dat stelt wondverpleegkundige Lindsey De Coster, een van de zes leden van de Werkgroep Acute Wondzorg van de Vlaamse CNC vzw Wondzorgvereniging. Zij pleit ervoor dat verpleegkundigen in de wondzorg meer aandacht besteden aan de preventie en behandeling van skin tears. 'Een skin tear is meer dan een scheurtje. Het is belangrijk zo snel mogelijk met de wondverzorging te beginnen en daar ook de tijd voor te nemen', adviseert ze.

Praktische tips om skin tears te voorkomen:

[1] Zorg voor een veilige omgeving: verwijder voorwerpen die de doorgang belemmeren in kamer of badkamer en zorg voor voldoende verlichting. Laat de patiënt/cliënt een nachtlampje aanlaten in de badkamer, met de deur open. Adviseer goed passende schoenen met antislipzool, kniekousen, met fleece gevoerde joggingpakken.

[2] Zie toe op een goede voeding en vochtinname. Beoordeel en evalueer de voedingstoestand. Geef extra vitamine C (4 x per dag 500 mg) en zink (4 x daags 50 mg) wanneer de oudere patiënt/cliënt skin tears ontwikkelt die slecht helen. Moedig drinken tijdens de maaltijd aan.

[3] Werk je in de thuiszorg? Dek bij ouderen die herhaaldelijk skin tearshebben scherpe hoeken van tafels en ander meubilair af. Bedek de leuningen van stoelen met een molton of kussen. Het stevig vastpakken van ledematen bij tillen en verplaatsen kan te belastend zijn voor de oudere huid. Gebruik bij transfers daarom een tillift.

Samenvatting
Skin tears onderscheiden we in skin tears zonder weefselverlies (onderverdeeld in lineair type en flaptype), met gedeeltelijk en met volledig weefselverlies. Belangrijk is om snel actie te ondernemen, zeker als er sprake is van een huidflapje (dat moet zo snel mogelijk terug op zijn plaats). Verklevende verbanden en hechtpleisters zijn uit den boze. Klik voor een volledig protocol op onderstaande PDF.  

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.