Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slaapproblemen (in de palliatieve fase)

Slaapproblemen komen vaak voor in de palliatieve fase. Er moet hierbij onderscheid gemaakt worden tussen slaapproblemen als symptoom (een door de patiënt ervaren probleem met het slapen) en slaapproblemen als uiting van een slaapstoornis (dyssomnia), zoals gedefinieerd door de DSM (Diagnostic and Statistical Manual)-IV.
Slaapproblemen (in de palliatieve fase)

In de palliatieve fase is met name de insomnia van belang. Bij insomnia wordt onderscheid gemaakt tussen moeilijk inslapen, moeilijk doorslapen en vroeg wakker worden. Daarnaast is de ervaren kwaliteit van de slaap van belang. In de palliatieve fase van de ziekte kanker komen doorslaapproblemen het meeste voor (63%), gevolgd door problemen met inslapen (40%) en te vroeg wakker worden (37%). Bij 59% van de patiënten met kanker en slaapproblemen is er sprake van een combinatie van bovengenoemde slaapproblemen.

Het meeste onderzoek over slaapproblemen bij patiënten in de palliatieve fase is verricht bij patiënten met kanker. Er is echter ook literatuur over slaapproblemen bij COPD, hartfalen en ALS. De meeste aanbevelingen in deze richtlijn zijn gebaseerd op onderzoek bij primaire slaapstoornissen en bij slaapstoornissen bij patiënten met kanker in de curatieve fase.

Download de richtlijn slaapproblemen (in pdf)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.