Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slaapstoornis mogelijk door nachtdienst

Mensen die in ploegendiensten werken hebben minder van het hormoon en neurotransmitter serotonine in hun centrale zenuwstelsel, dan gebruikelijk.

 

Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van slaap, zo blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad SLEEP. De resultaten van het onderzoek kunnen het fenomeen ‘slaapstoornis’ beter helpen verklaren.

‘Roots’

Dr. C.J. Pirola van de Universiteit van Buenos Aires in Argentinië onderzocht 683 arbeiders met Europese ‘roots’.  Hiervan werden 437 dag-arbeiders vergeleken met 246 arbeiders die in ploegendienst werkten. Hun werktijden begonnen respectievelijk om zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds.

Gedragsproblemen
Uit het onderzoek bleek het serotoninengehalte van beide groepen erg van elkaar te verschillen. ‘Deze resultaten kunnen belangrijk zijn om niet alleen de mechanismen van slaaproutine te begrijpen, maar ook om effectieve strategieën te bepalen die bijvoorbeeld gedragsproblemen bij de nachtarbeiders kunnen verhelpen’, aldus Pirola.

De stoornis
Bij een slaapstoornis heb je moeite om in slaap te komen of je bent vaak heel erg moe. Een dergelijke stoornis uit zich vaak tijdens de nacht en vroege ochtenddiensten. Deze nachtwerkers slapen vier uur minder dan gemiddeld. Ze vinden de kwaliteit van de slaap ook minder en voelen zich niet uitgeslapen bij het ontwaken. Dit kan consequenties hebben voor de uitoefening van het werk. Het maakt de nachtwerkers minder alert en ze lopen risico op ongelukken tijdens het werk.

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.