Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Slotervaart mag patiënten blijven hypnotiseren

Het Slotervaart Ziekenhuis mag doorgaan met alternatieve behandelingen als aromaverneveling in operatiekamers, hypnose en massage.
Slotervaart mag patiënten blijven hypnotiseren

De inzet van deze alternatieve behandelingsmethoden vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid. Dat stelt minister Ab Klink van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen van de SP. Hij laat weten geen reden te zien om in te grijpen.

Hypnose
In het Slotervaart wordt op verscheidene afdelingen geëxperimenteerd met alternatieve methoden om stress, angst en pijn tegen te gaan. Zo wordt gebruik gemaakt van aromaverneveling in de operatiekamers, hypnose, (baby)massage en ontspanningsoefeningen.

Integrale geneeskunde
De Vereniging tegen de Kwakzalverij maakt bezwaar tegen deze zogeheten ‘integrale geneeskunde’, door de vereniging ‘een nieuwe loot van de kwakkunde’ genoemd. Volgens de vereniging wordt gebruik gemaakt van technieken waarvan de werkzaamheid nooit wetenschappelijk bewezen is.
Het bestuur van de vereniging royeerde eerder dit jaar een kinderarts van het Slotervaartziekenhuis, Ines von Rosenstiel, als lid omdat zij zich in een interview enthousiast had uitgelaten over deze behandelmethoden.

Inspectie
Maar de minister baseert zich op het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die heeft vastgesteld dat het ziekenhuis zich bij de behandeling van patiënten houdt aan wat wetenschappelijk aanvaardbaar is. ‘Als we het al niet wisten, de VtdK heeft op het gebied van de bestrijding van kwakzalverij niets van de Inspectie te verwachten’, aldus de Vereniging op haar website.

Door: redactie Nursing
Parool / Vereniging tegen de Kwakzalverij

6 REACTIES

 1. Hallo Allemaal,
  ik bedoel met hetgeen ik al schreef ook niet dat deze interventies in de plaats moeten komen van de “normale ” basiszorg, maar dat ze als extra mogelijkheid dus als aanvulling gebruikt kunnen worden voor het verlenen van goede zorg. Door bv verneveling van een etherische olie kun je de effecten van de andere zorg die je verleent extra ondersteunen.
  Neem me niet kwalijk…ik maar ik “tut”niet met etherische olie…ik maak er in mijn verpleegkundig handelen professioneel gebruik van… dat is heel iets anders.
  Zoals ik al eerder aangaf moet je er wel zoals bij alle andere verpleegkundige handelingen wel kennis en vaardigheden voor aanleren en blijven beheersen, zoals de werkingen en bijwerkingen kennen en weten wanneer je wat toe kan en mag passen. Het is dus niet mijn bedoeling dat iedereen maar een “dotje”doet, maar het moet wel kundig toegepast worden.
  Maar ik verwacht dan ook van werkers in de zorg dat zij hiervoor hun verantwoording nemen, zoals ook in de BIG geregeld is voor onze beroepsgroep.
  Vanuit de ervaringen die ik nu heb, vindt ik dat de reguliere zorg door over de eigen grenzen heen te kijken naar andere methoden (die soms dus ook al duizende jaren gebruikt worden in andere delen van de wereld) alleen maar een ruimer standpunt kan ontwikkelen op goede zorg.
  Waarom alles afwijzen dat anders is…????
  Bovendien , in onze multiculturele samenleving is er vraag naar andere interventies en als ik mijn clienten serieus neem hoort ook dat aspect van hun leven in mijn zorgverlening.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Irene,
  Als ik met een angstige, gestresste patient te maken krijg, dan ga ik naast de patient zitten, houd eventueel de handen van de patient vast en praat met de patient. Ik kijk hem of haar recht in de ogen en vraag waar hij/zij bang voor is. Ik vertel, leg uit en licht toe. Gebrek aan kennis is de grootste bron van angst bij patienten en die kun je het beste wegnemen door uitleg in een rustig gesprek. Het beste wat je een patient te geven hebt is tijd en welgemeende aandacht. Dat is veel beter dan getut met etherische olie.

 4. Aan de reactie van Catherine de Jong wil ik toevoegen dat het in het Slotervaart ook gaat om acupunctuur. Dat is niet bepaald een wellnessbehandeling. Bovendien gaat het om kinderen die in veel gevallen weinig anders kunnen doen dan volwassenen vertrouwen.

 5. Als ik denk aan de toepassing van oa etherische olie, zoals lavendel, dan is de stressverlagende werking daarvan toch al wel duidelijk aangetoond, het voorkomt soms zelfs kalmerende medicatie bij clienten. Waarom zouden verpleegkundige, mits gewapend met goede kennis en vaardigheden hier geen gebruik van mogen maken? Natuurlijk moeten verpleegkundige zich niet opwerpen als alternatieve genezers, maar het zorgvuldig gebruiken van deze achtergrondkennis, waar bovendien heel veel van onze moderne geneesmiddelen van afkomstig zijn, vindt ik juist wel een verpleegkundig terrein.
  Etherische olie, ontspanningstechnieken en bepaalde vormen van massage, liggen juist op ons verpleegkundig terrein. De kop warme melk als iemand niet kan slapen is uiteindelijk ook al complementair als je het goed beschouwd.
  Als verpleegkundigen moeten we ons niet alles toe-eigenen, maar juist de door mij al hiervoor aangegeven onderdelen kunnen prima verwerkt worden in onze basiszorg aan de client/patient.De verschillende methoden vullen de reguliere zorg duidelijk aan en geven naast een wellness-wffect ook duidelijk meetbare effecten. Als iemand beter ontspant bv door lavendelolie, heeft hij/zij misschien geen slaapmedicatie nodig…dat kan heel veel winst zijn voor diegenen die het betrefd.
  Laten we ophouden te doen alsof goed in je vel zitten je gezondheid niet beinvloed…..en dus alleen maar luxe is….

 6. Beste Irene,
  Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen medisch zinvolle en noodzakelije (medische en verpleegkundige) behandeling aan de ene kant, en “wellnessbehandelingen” en zelfzorg van de patient aan de andere kant. Aromatherapie, massages en alternatieve geneeswijzen worden prettig gevonden door de patient, maar ze zijn niet medisch zinvol en niet noodzakelijk. Dit valt onder het hoofdstuk “wellnessbehandeling” en zelfzorg. Het is prima als patienten dit willen doen, mits het de reguliere behandeling maar nier in de weg staat. Dit soort behandelingen moet niet door artsen (en verpleegkundigen) in ziekenhuizen worden aangeboden. We hebben wel wat beters te doen. Dit soort behandelingen moeten niet door de verzekering worden vergoed. Na alles wat er in de gezondheidszorg wordt wegbezuinigd slaat het natuurlijk nergens op om geld van de ziektekostenverzekering uit te geven aan medisch zinloze behandelingen.
  En op verpleegkundig gebied: een patient helpen met eten, wat extra aandacht geven of haren wassen is zinvoller dan “therapeutic touch”.

 7. Waarom wordt er toch zo moeilijk gedaan over deze soort zorg, die het welbevinden van onze clienten op het oog heeft??!!
  Uiteindelijk gebruiken we allemaal in ons dagelijks levens vormen van deze soort alternatieve handelingen. Wie gebruikt niet een lekker geurtje douchegel na een dag hard werken of een lekker parfum of after shave als we ons extra goed willen voelen.Of laten we ons de nek masseren door onze partner bij een stijve nek of hoofdpijnklachten door spanning.
  Het zou fijn zijn als de vereniging tegen kwakzalverij de reeds gedane studies naar de in dit artikel aangegeven methodes (helaas nog te weinig vanuit de Nederlandse situatie, maar in het buitenland toch al regelmatig gedaan)eens goed zou willen bekijken/ bestuderen en pas daarna zou (be)oordelen.
  Als we als Nederlandse zorginstellingen deze inzet doen naast de reguliere zorgverlening, kan dat alleen maar positief uitwerken.Zolang we met beide benen op de grond blijven staan en weten wat we waarom doen en welke middelen we in kunnen zetten zie ik het probleem niet.
  Zelf zou ik juist voor een ziekenhuis willen kunnen kiezen die voor aanvullende ofwel complementaire zorg kiest.Waar blijft anders de holistische benadering van de mensen die we zorg willen bieden..??!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.