Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sluiting dreigt voor 800 verzorgingshuizen

Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is.
vallen

Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. De verpleeg- en verzorgingshuiscapaciteit zal de komende jaren met ongeveer 40 procent afnemen. Dat komt door veranderingen in de bekostiging van de ouderenzorg. In het regeerakkoord van Rutte II is zijn de zorgzwaartepakketten (zzp’s) 1 en 2 geschrapt per 1 januari 2013. De zzp’s 3 worden per 1 januari 2014 geschrapt en zzp 4 per 1 januari 2016.

Sluiting dreigt
De gevolgen zijn verstrekkend, heeft Berenschot berekend. Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is. Ten eerste zijn in veel gevallen de kosten per vierkante meter van de woonruimten van cliënten hoger dan de huur die per vierkante meter aan nieuwe bewoners kan worden gevraagd.

 

Grote gemeenschappelijke ruimten
Ten tweede is het ruimtegebruik in veel locaties inefficiënt vanwege de grote omvang van gemeenschappelijke ruimten. Verbouwing is meestal geen optie omdat dit leidt tot nog hogere kosten per vierkante meter. De meerkosten die ontstaan komen door het wegvallen van de verblijfscomponenten bij scheiden van wonen en zorg voor rekening van de zorgaanbieder. Ten slotte komen de kosten van leegstand vanaf 2018 geheel voor rekening van de zorgaanbieder door het volledig afbouwen van de nacalculatie (invoering normatieve huisvestingscomponent) in de komende vijf jaar.

 

Langer thuis wonen 

Mensen moeten langer thuis blijven wonen, eventueel met hulp van de thuiszorg of mantelzorgers als familie, buren of vrienden. Pas als iemand intensieve verzorging nodig heeft, kan diegene opgenomen worden in een door de staat gefinancierde instelling. Als je niet zoveel mankeert, maar toch liever beschut woont, moet je zelf huur gaan betalen. Het plan is dat de kamers in verzorgingshuizen verhuurd kunnen worden of dat de markt nieuwe vormen van beschut wonen zal ontwikkelen en verhuren. In de praktijk ligt dat ingewikkelder, stellen betrokkenen in een uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

 

Kleine kamers
Volgens directeur Harry Rietveld, van woningbouwcorporatie Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, staat de politiek er niet bij stil dat de huidige onzelfstandige kamers in verzorgingshuizen niet zomaar te verhuren zijn. Het zijn vaak kleine kamers waar maar een lage huur voor gevraagd kan worden, terwijl er ook grote gemeenschappelijke ruimtes zijn. Die moeten ook betaald worden uit de huuropbrengsten, maar in dat geval worden de huren voor de kamers veel te hoog.

 

Consequenties
Inmiddels staan al verzorgingshuizen leeg en worden nieuwbouwprojecten op het laatste moment afgeblazen. Volgens onderzoeker Wine te Meerman van Berenschot sluit het laatste verzorgingshuis in 2020 de deuren. In totaal moeten alle 800 verzorgingshuizen verdwijnen. Ook al gelden de nieuwe regels alleen voor nieuwe gevallen, de invoering is te drastisch en te snel, zegt ook Harry Rietveld.

 

Bron: BerenschotNieuwsuurZorgvisie  

 

Klik hier  voor de uitzending van Nieuwsuur 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.