Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Smoesjes over werkdruk

Wordt de werkdruk je te veel? Dan is het tijd om dit met je leidinggevende te bespreken. Veel werknemers gaan zo'n gesprek liever uit de weg. Maar wat zou je leidinggevende nou tegen je kunnen gebruiken? Acht 'smoezen' over hoge werkdruk volgens vakbond Abvakabo FNV.

 

1. Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan.
Je kunt ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden als je te hard werkt, bijvoorbeeld door een beroerte of een hartaanval. In Japan noemen ze dit ‘karoshi’. Te hard werken is ook gevaarlijk voor de patiënt of cliënt omdat je vermoeid raakt. Dit vergroot de kans op fouten en ongelukken.

Hard werken kan alleen als:

– het tijdelijk is (dus niet structureel).

– het resultaat oplevert (als je niet bereikt wat je van plan was, blijven stress-hormonen in je lichaam zitten en kun je niet echt ontspannen).

2. Een hoge werkdruk hoort nou eenmaal bij dit type werk
In elke sector zie je grote verschillen per organisatie op het gebied van werkdruk.In hoe ze het werk verdelen, hoe ze omgaan met procedures, met planning of met personeel. Dit betekent dat werkdruk wel te veranderen is, ook in de gezondheidszorg.

3. Je stelt je te afhankelijk op van het management voor het oplossen van werkdrukproblemen
Dat is voor een deel terecht. Want als werknemer kun je alleen iets met je eigen werkdrukproblemen doen, niet met die van de hele afdeling. Aan joude taak om de balans in de gaten te houden tussen wat je moet en wat je kunt. Probeer ook een goede balans te vinden tussen privé en werk.

4. De werkdruk wordt minder als je je vrije tijd beter indeelt
Dat kan lastig zijn omdat bij veel mensen ookde niet-werktijd erg druk is door verantwoordelijkheden en verplichtingen. Privé-tijd is niet alleen hersteltijd van de werkdag.

5. Stressbestendigheid is een normale functie-eis
Zo’n eis zegt vooral iets over de organisatie: hier is het werk niet goed georganiseerd. Bij goed georganiseerd werk heb je voldoende tijd om aandacht aan cliënten te geven. Dat helpt ook bij lastig gedrag van cliënten zoals agressie.

6. Alleen zwakke mensen hebben last van stress
Werkdruk is in eerste instantie een kwestie van tijd: het verschil tussen de tijd die je nodig hebt om je werk te doen, en de tijd die beschikbaar is. Arbodiensten en vakbonden hebben manieren om dit te meten. Daarnaast heeft de een nou eenmaal meer tijd nodig dan de ander. Dat kan bijvoorbeeld door verschillen in ervaring of opleiding.

7. We kunnen niet meer personeel aannemen
Meestal is het rendabeler om te investeren in meer personeel als de werkdruk te hoog wordt. Anders kan de situatie leiden tot uitval of vertrek van personeel. En een slecht imago onder cliënten.

8. Stress is gezond
Dit klopt gedeeltelijk. Het is gezond wanneer even een lastige situatie tot een goed einde moet brengen. Het is ongezond wanneer stress chronisch is. Hier kun je klachten van krijgen zoals concentratieverlies, lusteloosheid, slaapproblemen, hartstoornissen en burn-out.

Bron: Werkdruk. De or pakt het aan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.