Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Smoesjes voor overgewicht

Mensen met overgewicht verzinnen allerlei excuses omdat ze zich schamen om toe te geven dat ze te veel eten.

Zo klinkt het harde en confronterende besluit van een Britse studie van de universiteit van Warwick, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Science and Medicine.

Excuses
Tijdens het onderzoek kwamen drie types ‘excuses’ naar boven, zo vertelt onderzoeksleidster Karen Throsby. Het eerste type excuus verwijst naar de genen. ‘Mensen met overgewicht zeggen dan dat ze een soort ‘vetgen’ hebben.’ Het tweede type excuus verwijst naar hun kindertijd. ‘Ze moesten hun bord leeg eten omdat de kinderen in Afrika stierven van de honger, of ze kregen eten als beloning.’

Goedpraten

Het derde type excuus heeft tot doel een ongezonde leefstijl goed te praten. ‘Ziekte, scheidingen of begrafenissen, alles was goed om te dienen als excuus’, zegt de onderzoekster.
De reden voor deze excuses is het stigma dat rond overgewicht hangt. ‘Mensen die dikker zijn, moeten wel een goede externe reden zoeken om te vermijden dat ze worden aanzien voor morele mislukkelingen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.