Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sms helpt bij therapietrouw

Door elektronische herinneringen, vooral per sms, nemen patiënten hun medicijnen trouwer in. Dat schrijven onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht in het Journal of the American Medical Informatics Association.
398sms

 

Veel patiënten met chronische ziekten vergeten nogal eens hun pillen te slikken. Een geheugensteuntje, bijvoorbeeld een sms’je of geluidssignaal van een pillendoos, kan ze helpen. Zeker op de korte termijn. De effecten op de lange termijn zijn nog onduidelijk. 

Routine
De onderzoekers vergeleken dertien wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van elektronische herinneringen op therapietrouw. Acht ervan vonden positieve resultaten. In alle onderzoeken ging het om automatisch verzonden herinneringen. Patiënten kregen ze op vaste tijden ongeacht of ze hun medicijnen al hadden ingenomen of niet. Hierdoor bestaat de kans dat patiënten aan de herinneringen gewend raken, waardoor ze hun effect verliezen. Uit onderzoek naar wekelijkse herinneringen bleek bijvoorbeeld dat de therapietrouw van hiv-patiënten verbeterde, terwijl dagelijkse herinneringen geen effect hadden. Inmiddels zijn er ook mogelijkheden alleen een herinnering te sturen als patiënten een dosis missen, waardoor de herinnering geen routine wordt. De effecten hiervan worden momenteel onderzocht. Herinneringen op maat, alleen als het nodig is, maken het wellicht mogelijk ook op de lange termijn de therapietrouw te verbeteren.

 

Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.