Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Snel duidelijkheid voor zzp’ers in de zorg

FNV Zelfstandigen dringt aan op een protocol dat de status van zelfstandigen in de zorg snel regelt.  De vakbond vindt dat de Belastingdienst moet stoppen met het tweesporenbeleid rond de zorgwerkzaamheden van zzp`ers voor het jaar 2008 en 2009.

Sinds 2008 bestaat er een discussie over de vraag of AWBZ-zorg-in-natura door een zelfstandige kan worden geleverd. Een zzp`er in de zorg kan worden gefinancierd via drie regelingen: de AWBZ, PGB en door een particulier. Er is echter een probleem bij de AWBZ-zorg-in-natura. Aangezien deze zorg wordt verstrekt door een instelling, is er een discussie ontstaan of iemand die alleen voor een instelling werkt zelfstandige kan zijn of niet en zo ja, wanneer. Daarnaast speelt ook de discussie of een zorginstelling de rol van bemiddelaar kan hebben.

Convenant
Eind 2008 is door de ministeries VWS, Sociale Zaken en financiën samen met de Belastingdienst een convenant opgesteld waarin alle drie de varianten van betalen door zelfstandigen kunnen worden gebruikt. Helaas heeft de rechter, nadat 1 van de partijen afhaakte, het convenant ongeldig verklaard op grond van oneerlijke concurrentie tussen de bemiddelingsbureaus en de thuiszorgorganisaties die personeel in dienst hebben en moeten investeren in de kwaliteit van zorg.

Tweesporenbeleid
Intussen is het al meer dan een jaar stil rond dit probleem en voert de Belastingdienst een tweesporenbeleid. In 2008 werden mensen die uitbetaald kregen door AWBZ-zorg-in-natura niet beschouwd als zelfstandigen en in 2009 wel. Dit leidt tot veel verwarring onder zzp`ers.

Door: Redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Het wordt de hoogste tijd dat ziektekostenverzekeraars eens een erkenning geven aan de Zelfstandigen in de zorg. Ik heb een eigen praktijk, kan wel zorg in natura leveren maar niet factureren! zo rookt die schoorsteen niet lang!Kan tussendoor wel eens vvrijwillig wat doen maar dat gaat dan tenkosten van mijn inkomsten.In mijn praktijk worden hoge eisen gesteld aan kwaliteit, bijscholingen en zorgen dat we accredidatiepunten binnenhalen.Maar waarom moeten deze gelden naar de grotere instanties gaan, zij rekenen veel hogere bedragen als ZZP, het zijn andere tarieven! Een voorbeeld: voor AWBZ zorg in natura Persoonlijke Verzorging K120 wordt er 64.94 betaald, voor Gespecialiseerde Verpleging K 106 wordt er 72.57 betaald! Maf dat de ZZP-er het goedkoper moet doen!Waarom???? Mijn Praktijk gaat voor kwaliteit, ik kan het goedkoper leveren! kom maar op ziektekostenverzekeraars! Ik zou jullie eens graag uit dagen om jullie het verschil van zorg eens te laten proeven. Geef ons ook de ruimte en mogelijkheid om AWBZ zorg in natura te leveren, wij houden onze kwaliteit op peil! De grote instanties sturen ‘Jan en alleman’ en vaak nog ongekwalificeerde krachten op clienen afzij hebben geen keuze hierin omdatze zorg in natura hebben! Lat de vrije keuze aan de clien net als met een PGB. Dan heeft de client tenminste een de zelfde persoon over de vloer en is verzekerd van kwaliteit en krijgt waar voor zijn geld! Het kan echt goedkoper door minder bureaucratie! ZZP-ers hebben hart voor hun zaak en ik wens een ieder dan ook heel veel werkplezier!Maar vecht wel mee om erkenning bij de ziektekostenverzekeraars.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat wordt inderdaad eens hoog tijd… 2010 komt er al aan en ik weet nóg niet waar ik aan toe ben. Ik werk als (wond)verpleegkundige in de thuiszorg en ik zou niet anders meer willen dan als ZZP-er te werken! De cliënt heeft altijd z’n vaste zorgverleners,dus altijd tevreden cliënten. De ZZP-er heeft veel meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid én meer zorgtijd doordat er practisch geen zorgminuten op gaan aan bureaucratie. Dit alles maakt het werk veel leuker!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.