Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snel opeenvolgende diensten maken verpleegkundige ziek

Verpleegkundigen die minder dan elf uur vrij zijn tussen hun diensten, melden zich vaker ziek. Dat blijkt uit Noors onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Occupational & Environmental Medicine.
0_neus_snuiten_pixabay.jpg
Te snel opeenvolgende diensten maken verpleegkundigen ziek - Foto: Pixabay

Poll: hoeveel uur zit er tussen jouw diensten?

Verpleegkundigen die zo nu en dan minder dan elf uur vrij hebben tussen diensten, melden zich ongeveer twintig procent vaker ziek dan verpleegkundigen die altijd elf uur rust of meer tussen hun diensten hebben. Dit leidden de onderzoekers af uit de gedraaide diensten en ziekmeldingen van meer dan 1500 Noorse verpleegkundigen. Acht op de tien verpleegkundigen uit het onderzoek hadden soms minder dan elf uur vrij tussen hun diensten.

Nachtdiensten maken niet ziek

In tegenstelling tot wat de onderzoekers hadden verwacht, was er geen verband tussen het draaien van nachtdiensten en ziekmeldingen. Diensten die elkaar te snel opvolgen, kunnen een groter risico voor de gezondheid vormen dan nachtdiensten, concludeert hoofdonderzoeker Oystein Veeda.

Heb jij wel eens minder dan elf uur vrij tussen je diensten, bijvoorbeeld een avonddienst en de dag erna een dagdienst? Vul de poll in >>

De deelnemende verpleegkundigen vulden ook verschillende vragenlijsten in over kenmerken die mogelijk beïnvloeden hoe goed ze om kunnen gaan met onregelmatige diensten, zoals flexibiliteit of een ochtend- of avondmens zijn. Die factoren bleken echter geen invloed te hebben op hoe vaak zij zich ziek meldden.

Volgens de Nederlandse Arbeidstijdenwet moeten werknemers per vierentwintig uur minimaal elf uur rust hebben. Eén keer per zeven dagen mag die rustperiode ingekort worden tot acht uur. 

Bij onregelmatige diensten is het nog belangrijker om de griepprik te halen, voor jezelf maar ook voor je patiënten. Lees waarom >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.