Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snel stijgend overgewicht kind geeft risico op stroke

Kinderen die tot de puberteit veel en snel in gewicht toenemen, lopen het grootste risico op een herseninfarct als volwassene.
Snel stijgend overgewicht kind geeft risico op stroke

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Western Australia in Perth dat is gepresenteerd op het congres van de European Society of Hypertension. De onderzoekers signaleren dat vooral een snelle toename van het gewicht tot het derde jaar een groot nadelig effect kan hebben later in het leven.

Meer aandoeningen
De wetenschappers zagen dat de toename in gewicht leidt tot een hogere bloeddruk en daarmee tot een groter cardiovasculair risico op latere leeftijd. ‘Generaliserend vanuit deze groep komen we tot de veronderstelling dat de gewichtsproblemen die zich in de kindertijd opbouwen, 40 procent van het populatierisico op een stroke verklaren’, aldus onderzoeksleider prof. dr. Lawrie Beilin. Naast het verhoogde risico op een herseninfarct bleek er ook een verband met het ontstaan van hypertensie, diabetes en obesitas. In totaal zijn 1186 kinderen gevolgd tussen de geboorte en hun veertiende levensjaar.

Nederlandse kinderen
Het VUmc inventariseerde de mate van overgewicht onder kinderen van 10 tot 12 jaar in zeven Europese landen. Nederland staat daarbij op de vijfde plaats met 22 procent kinderen met overgewicht en 6 procent van de kinderen met extreem overgewicht.

Mednet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.