Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Snijzaal naar de Nursing Experience

Voor het eerst biedt Nursing op de Nursing Experience een bijzonder practicum aan: De Snijzaal. Een klein groepje verpleegkundigen krijgt de unieke gelegenheid om een echt varkenshart te ontleden.
Snijzaal naar de Nursing Experience
Foto: ANP foto

In een workshop van anderhalf uur neemt Albert van Linge, arts-anatoom van de afdeling Anatomie van het Radboudumc in Nijmegen, de verpleegkundigen mee in de anatomie en embryologie van het hart, en leert hij hoe zij het scalpel moeten hanteren.

Varkensharten

De inschrijving voor de Nursing Experience was nog maar net begonnen, of De Snijzaal zat al vol. Dat is ook niet zo gek, want er waren maar vijftig plekken te vergeven. Waarom zo weinig? ‘Om verschillenden redenen’, zegt Alexia Hageman, hoofdredacteur van Nursing. ‘In de eerste plaats omdat het een experiment is, met de nodige organisatorische haken en ogen. Denk aan het vervoer van de varkensharten naar de Reehorst en het inrichten van een goede en vooral hygiënische practicumruimte. Bovendien is in kleine groepjes een practicum beter uit te voeren dan in een grote zaal. En we wilden ook graag deskundige begeleiding van een docent die tijd heeft om de vragen van alle verpleegkundigen te beantwoorden. Want zomaar een hart opensnijden, daar leer je niets van. Ik ben dan ook blij dat we hierbij samenwerken met ervaren docenten van PAO-Heyendaal, dat verbonden is aan het Radboudumc.’

Nursing Experience

Kom jij op 2 en/of 3 december naar de Nursing Experience in Ede? Schrijf je hier in >>>

Scalpel

Verpleegkundigen hanteren in de praktijk nooit een scalpel. Maar daar gaat het volgens Hageman ook niet om. ‘Het is de bedoeling dat je meer leert over de anatomie en fysiologie van het hart en dat je dat eens van dichtbij kunt bestuderen. Het zou mooi zijn als dit in de opleidingen verpleegkunde ook meer aan bod zou komen. Maar zolang dat niet het geval is, bieden wij het aan op de Nursing Experience.’
Bij gebleken succes krijgt De Snijzaal in 2015 een vervolg in de vorm van een Nursing Symposium.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.