Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Snoezelwassen voor dementerenden in 5 stappen

Dagbestedingscoach Heidy Ebbing bedacht 'snoezelwassen' voor dementerenden. Met deze 5 stappen breng je het als verzorgende in de praktijk.
Snoezelwassen voor dementerenden in 5 stappen

1. Zet rustgevende muziek op, zoals Enya, vioolmuziek of panfluitmuziek.

2. Benoem alles wat je gaat doen, zodat je cliënt weet wat er gaat gebeuren en vertrouwen heeft.

3. Begin met het lichaamsdeel dat de meeste spanning oplevert. Dit kunnen bijvoorbeeld de intieme delen of voeten zijn. Als je start met het meeste stressvolle, kan de cliënt erna beter ontspannen, en leeft hij/zij niet in spanning naar het moment dat je de ‘vervelende lichaamsdelen’ gaat wassen.

4. Maak geen draaiende beweging tijdens het wassen, maar was in drie ‘lange halen’ die één kant op gaan, dus niet terug. Als je begint met een ‘haal’, doe je dit bij de armen van de schouder naar de hand. Bij de benen doe je dit van boven naar beneden. Dit om te voorkomen dat de cliënt verkrampt als je richting de intieme delen strijkt.

5. Zorg ervoor dat je tijdens het wassen een lichte druk aan het begin en aan het eind van de wasbeweging maakt. Dus als je de arm wast, houd je eerst een paar tellen het washandje op de schouder, en oefent lichte druk uit. Daarna strijk je naar beneden naar de hand, laat je daar even het washandje rusten met wederom een lichte druk. Op deze manier is het duidelijker voor de cliënt waar het wassen begint en waar eindigt.

Wil je meer informatie over snoezelwassen, neem dan contact op met Heidy Ebbing: h.ebbing@waalboog.nl, of kijk op www.waalboog.nl.

2 REACTIES

  1. Heel interessant! Zeker het deel waar de intieme delen eerst gewassen worden. Ik kan me voorstellen dat deze manier van wassen inderdaad meer rust zal geven voor de persoon met dementie.
    Hoe men spreekt over deze mensen, vind ik echter minder aangenaam. Volgens mij hoort de nadruk te liggen op het feit dat het nog steeds een persoon is. Persoonlijk prefereer ik dus: ‘een persoon met een handicap’, ‘een persoon met dementie’, … In plaats van ‘de gehandicapte’ of ‘de dementerende’.
    Bedankt voor het interessante artikel!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.