Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Social media: een op de drie werkgevers bespiedt personeel

Je ziek melden en vervolgens foto’s van jezelf springend op een feestje op Facebook posten? Geen goed idee. Ruim een derde van de ondernemers geeft aan onderzoek naar de eigen personeelsleden te doen op de sociale media.
Social media: een op de drie werkgevers bespiedt personeel

Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener ARAG onder 924 ondernemers. Zo’n tien procent van de ondernemers controleert eigen personeel regelmatig op social media, 25 procent doet dit soms en meer dan de helft doet het nooit. 
Door het toenemende online spieden, neemt ook het aantal arbeidsconflicten waarbij sociale media een rol spelen, toe. Uitlatingen van werknemers via facebook of twitter kunnen zelfs tot ontslag leiden.

Ontslag
Zo zat een operatieassistente al maanden thuis, terwijl haar collega’s via Facebook konden zien dat ze met haar bandje optrad. Dit leverde voldoende online bewijs om haar te mogen ontslaan. Tevens werd onlangs een werknemer van de Blokker ontslagen omdat hij het bedrijf op een sociaal medium afdeed als een ‘hoerenbedrijf’ en zijn teamleider als een ‘hoerenstumper’. In een rechtszaak erkende de rechter deze uiting als een rechtsgeldige grond voor ontslag vanwege ontoelaatbaar gedrag. ‘Collega’s die dit zien, pikken dit niet’, zegt een arbeidsrechtadvocate tegen het AD.

Legaal?
Je kunt je afvragen of werkgevers wel het recht hebben om zich in het online leven van een werknemer te mengen. Maar juridisch gezien zijn social media openbare bronnen. Een werkgever heeft alle recht erop te kijken.
En ook moreel is er niets mee, laat Anne-Luut Dijkstra van ARAG rechtsbijstand aan vakblad P&O Actueel weten. ‘Werknemers kiezen zelf wat ze erop zetten, en ze kunnen er ook voor kiezen om het helemaal af te schermen. Wel zou het goed zijn als er een gedragscode voor werkgevers zou komen. Daarin zou bijvoorbeeld kunnen staan dat je een bepaalde medewerker op de hoogte brengt wanneer je aanvullend onderzoek naar hem doet.’

Ongezond wantrouwen
Volgens Dijkstra zou er wel een concrete aanleiding moeten zijn voor het doen van online onderzoek. Als een werkgever zomaar al zijn werknemers online gaat controleren, getuigt dat van een ongezond wantrouwen.

Door Rachel van de Pol
Bronnen: P&O Actueel , Arag, Algemeen Dagblad

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Nou zeg ga je een beetje je af zitten vragen of de werkgever wel het recht heeft om op de sociale media te kijken en daar conclusies uit te trekken.Inderdaad kiezen we zelf wát we daar op vermelden.En als je zo stoer bent om de kluit te beduvelen, wees dan ook zo stoer om de schuld bij jezelf te zoeken als je gesnapt wordt voor een “dag ziek”die een dagje lol betekent.Ga dan eerst maar een gedragscode voor jezelf maken n.l. die van integer/ betrouwbaar zijn, dan is de rest van de problemen er óók niet.Waarom zou je je ziek melden als je het niet bent, waarom zou je niet eerlijk zeggen tegen je collega’s: ik heb teveel gedronken gisteravond kan ik wat later komen of zelfs een vrije dag hebben?Of zeg tegen jezelf: gisteravond flink, dus nu óók. Waarom moet de werkgever er voor opdraaien?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.