Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Software ontdekt vroeg stadium van Alzheimer

Onderzoekers van de Universiteit van Granada in Spanje hebben een computerprogramma ontwikkeld waarmee Alzheimer in een vroeg stadium ontdekt kan worden.

De software kijkt naar hersenscans en verdeelt deze in: gezond, milde cognitieve stoornis (MCI) en ziekte van Alzheimer. Het nieuwe aan de studie is dat de MCI (voorloper van Alzheimer) ontdekt kan worden. Mensen met MCI zitten tussen een normaal leven en dementie in, maar hebben geen last van een verstoord dagelijks ritme.

 

Analysesoftware

Het programma kan met een zekerheid van 98,7 procent zeggen of een persoon gezond is of Alzheimer heeft. Wanneer de software ook kijkt naar MCI, dan daalt de zekerheid naar 80 procent voor mensen die daadwerkelijk Alzheimer of MCI hebben en naar 96 procent voor gezonde personen. De onderzoekers wijzen erop dat analysesoftware een sleutelrol kan spelen als het gaat om het ontdekken van Alzheimer in een vroeg stadium. ‘Het biedt patiënten en hun omgeving de mogelijkheid om de ziekte efficiënter te behandelen.’

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.