Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Solliciteren terwijl je nog in dienst bent

Ander werk zoeken is een baan op zich: netwerken, vacatures zoeken, brieven schrijven, steeds je cv aanpassen, sollicitatiegesprekken voorbereiden. Hoe doe je dat zonder dat je gewone werk eronder lijdt?
solli

De Amerikaanse website Money beschrijft een slimme aanpak, die voor de meeste beroepen te gebruiken is:

 

1. Stel een schema op

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je onder werktijd naar vacatures zoekt. Dit moet dus in je privé-tijd, terwijl je dan weer andere prioriteiten aan je hoofd hebt. Probeer de komende weken 1 à 2 uur per dag te plannen die je alleen mag besteden aan het zoeken naar een nieuwe baan. Of plan deze uren in het weekend. Een schema geeft rust en je banenjacht schiet er niet bij in. Breng je familie en vrienden op de hoogte van je planning, zodat ze weten dat je tijdelijk extra druk bent in je vrije tijd.

 

2. Maak een plan

Zo veel mogelijkheden, zo weinig tijd. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik vacaturesites speciaal voor de zorg zoals http://www.verzorgendenbanen.nl/. Abonneer je op vacature-alerts en rss-feeds. Zet social media in, met name Twitter en LinkedIn. Bedenk dat je ook een deel van je tijd moet besteden aan uitzoekwerk, het updaten en aanvullen van je cv, het schrijven van begeleidende brieven. Vaak kun je per e-mail solliciteren, maak dan gebruik van deze checklist. Ben je uitgenodigd? Dan moet je misschien nog tijd steken in een geschikte sollicitatie-outfit. En in het voorbereiden van je gesprek en mogelijke vragen.

 

3. Leg alles vast

Houd je banenjacht bij op de computer, liefst in een spreadsheet. Noteer de vacatures waarop je gereageerd hebt en eventuele reacties van en afspraken met de werkgever. Zo houd je overzicht op wat je doet. En je kunt snel details opzoeken mocht je gebeld worden.

 

4. Reserveer ook overdag tijd

Als je fulltime werkt, zul je op een gegeven moment toch tijd vrij moeten maken voor sollicitatiegesprekken. Plan vast een paar vrije dagen of middagen die je hiervoor beschikbaar houdt. Nieuwe werkgevers begrijpen meestal wel dat je niet zomaar weg kunt van je werk en dat deze dagen daarom je voorkeur hebben. Je kunt beste meerdere gesprekken op een dag plannen. Als je geen sollicitatiegesprekken hebt, ga dan verder met je banenjacht op deze dagen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.