Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sonde plaatsen met een transmitter

Het gebruik van een elektromagnetische transmitter maakt het plaatsen van een duodeunum- en jejenumsonde eenvoudiger en patiëntvriendelijker. En het spaart tijd. Een uitleg van de werkwijze.

Het systeem (Cortrak®) bestaat uit een monitor en een ontvanger, die op de borstkas van de patiënt ligt. Daarbij hoort een speciale voedingssonde, met aan de tip van de voerdraad een elektromagnetische transmitter die voortdurend signalen uitzendt. Die signalen worden opgevangen door het apparaat op de borstkas, dat weer correspondeert met de monitor.

Werkwijze

Niet iedere patiënt komt voor deze methode in aanmerking. Contra-indicaties voor het inbrengen van de sonde zijn bijvoorbeeld een gewijzigde anatomie na een chirurgische ingreep en operaties en/of maligniteiten in het hoofd- en halsgebied (voor meer contra-indicaties en indicaties, zie tabel op deze pagina). Bij patiënten die geïntubeerd zijn, kun je dit systeem ook toepassen.

De volledige uitleg van de werkwijze vind je in Nursing december 2013. Hieronder vind je een fotoreportage waarin de basisstappen worden uitgebeeld. Als abonnee kun je artikelen nabestellen. Abonneren?

Meer informatie vind je ook op Gevoed met kennis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.