Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Renske Leijten, SP.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

Antwoorden van Renske Leijten, SP:

1. Het mes zetten in alle keurmerken, want die bieden alleen maar een papieren werkelijkheid. Ook zouden wij graag het CIZ en de zorgzwaartepakketten afschaffen.

2. Wij zijn tegen de marktwerking. Die ontkent het menselijke aspect; bij marktwerking staat de winst voorop. Dat leidt tot voorkruipzorg en extra kosten voor patiënten, zoals hoge prijzen voor de wasserette in het verpleeghuis.

3. Dat mensen hun frustratie uiten tegen zorgverleners heeft een oorzaak, mensen voelen zich alleen staan. Dat probleem los je niet op door een agent mee te laten rijden op de ambulance. We moeten die agressie als maatschappij niet accepteren. Zorginstellingen moeten pal achter het personeel gaan staan om hen te beschermen.

4. De AOW-leeftijd is 65 jaar en dat moet ook zo blijven. Mensen van vijftig-plus worden nergens aangenomen; laten we daar eerst maar eens werk van maken. En laten we ervoor zorgen dat oudere personeelsleden geen zware nacht- en wisseldiensten meer hoeven te draaien. Zet hen liever in om jonge mensen op te leiden en te coachen.

5. Bezuinigen op de zorg is een politieke keuze, maar is feitelijk helemaal niet nodig. Wij willen vooral investeren in de zorg. Van zorg en onderwijs moet je afblijven: die twee zijn té belangrijk voor ons als samenleving om in te snoeien.

Door: Frank van Wijck, Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.