Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP wil snel oplossing eigen bijdrage

SP-leider Emile Roemer wil dat het kabinet volgende week nog met een oplossing komt voor mensen die een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen, omdat ze in een verzorgingshuis wonen.

‘Dit pakt desastreus uit; mensen betalen soms tot 1000 euro per maand meer’, stelt Roemer vrijdag. Hij krijgt ‘een stroom aan meldingen’ van mensen die geschrokken zijn van de hogere eigen bijdrage. ‘De politiek moet erkennen dat dit nooit de bedoeling van de maatregel kan zijn geweest. We kunnen niet toestaan dat mensen in zorginstellingen worden kaalgeplukt’


Verkeerd geïnformeerd

Volgens Roemer is de Tweede Kamer door het kabinet verkeerd geïnformeerd over het voorstel. In de uitvoering worden afspraken niet nagekomen: het bezit van een eigen woning wordt meegerekend, terwijl juist was overeengekomen dat dat niet zou gebeuren.

ANBO

Mensen betaalden tot eind vorig jaar 4 procent vermogensinkomensheffing. Dat is 12 procent geworden. Die maatregel is voor het eerst zichtbaar geworden op de beschikking over de eigen bijdrage in de AWBZ, die deze week bij mensen in de brievenbus viel.

Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend, onder meer bij de ouderenbond ANBO. Die adviseert de beschikkingen goed na te rekenen, omdat er door de uitvoeringsinstantie CAK fouten zijn gemaakt.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.