Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Spaanse verpleegkundige besmet met ebola

Een Spaanse verpleegkundige is besmet met ebola. Het is de eerste ebolabesmetting in Europa. Dat betekent echter niet dat we ons in Nederland zorgen moeten maken, zegt het RIVM.
Spaanse verpleegkundige besmet met ebola
Foto: ANP

De verpleegkundige verpleegde een missionaris die ook besmet was met het virus. De Spaanse autoriteiten onderzoeken waarom voorzorgsmaatregelen niet hebben gewerkt. Harald Wychgel van het RIVM: ‘Omdat we niet weten wat er in Spanje is gebeurd, kunnen we er moeilijk iets van vinden. Ja, er is een kans dat het naar Nederland komt, maar we zijn hier goed voorbereid. Dat bleek al bij de mogelijke verdenkingen van ebola in Nederland die er de laatste tijd waren. Er is dus geen reden om ons zorgen te maken.’

Besmet materiaal

De Spaanse missionaris overleed op 25 september in het ziekenhuis in Madrid. De NOS meldt dat de 44-jarige verpleegkundige twee keer in de kamer van de missionaris is geweest: een keer toen hij nog leefde en een keer toen hij was overleden. Ze was niet direct betrokken bij de verzorging van de patiënt, maar ruimde besmet materiaal als medisch gereedschap op. De echtgenoot van de verpleegkundige is inmiddels in quarantaine geplaatst, meldt RTL Nieuws. Het is nog niet duidelijk of hij ziek is. Vier andere Spanjaarden zijn ook in het ziekenhuis opgenomen vanwege mogelijke besmetting.

Minister: ‘Help verpleegkundigen naar ebola-gebied te gaan’

Ziekenhuizen moeten verpleegkundigen en artsen die naar ebola-gebieden willen afreizen, daarbij helpen. Dat zegt minister Edith Schippers (VWS). Lees meer >>>

Vakantie

Na het overlijden van de missionaris ging de verpleegkundige op vakantie. Volgens RTL Nieuws is ze tijdens haar vakantie niet buiten Madrid geweest. Omdat de verpleegkundige met een ebola-patiënt had gewerkt, controleerde ze twee keer per dag haar temperatuur. Een week geleden merkte ze dat ze verhoging had, maar het ziekenhuis vonden de symptomen niet zo alarmerend dat het nodig was haar op te nemen. Toen haar situatie verergerde, meldde de vrouw zich zondag alsnog bij het ziekenhuis.

Stabiel

De verpleegkundige maakt het naar omstandigheden redelijk volgens de NOS. Volgens de laatste berichten heeft ze alleen koorts en is ze stabiel. Ze is opgenomen in hetzelfde ziekenhuis waar ze eerder de missionaris behandelde.

Verpleegkundigen en materialen gezocht voor ebola

Nursing sprak Ginny Mooy over haar stichting Kick Ebola waarmee ze noodhulp in Sierra Leona levert. Lees meer >>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.