Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Speciaal team pakt MRSA in verpleeghuizen aan

Een nieuw initiatief in de strijd tegen MRSA in verpleeghuizen: het inzetten van een team externe deskundigen.
Speciaal team pakt MRSA in verpleeghuizen aan

Verpleeghuizen kunnen het zogenaamde RS-SWAT-team inschakelen bij een uitbraak. Het team neemt de verpleegkundigen en verzorgenden veel werk uit handen, zo is het idee erachter. “Een uitbraak drukt zwaar op het vaak toch al niet toereikende budget. De werkdruk neemt enorm toe, veelal is er een tekort aan verpleegkundigen en vergt het een enorme organisatie om de uitbraak snel en efficiënt in goede banen te leiden en besmette patiënten te isoleren”, zegt oprichtster Daphne Lewis. In haar RS-SWAT-team zitten onder andere een gespecialiseerde verpleegkundige, een arts-microbioloog, gespecialiseerde schoonmakers en een hygiënist.

Verspreiding
Het RS-SWAT-team is gespecialiseerd in de eradictie van MRSA en zet zich in om verdere verspreiding te voorkomen. “Verpleeghuizen hanteren, in tegenstelling tot ziekenhuizen, niet altijd een Search and Destroy-beleid. Bij een uitbraak blijken draaiboeken niet altijd adequaat te zijn in verpleeghuizen, vandaar dat we ons specifiek op deze instellingen richten”, aldus Lewis.

Kosten
Verpleeghuizen die het RS-SWAT-team inschakelen, kunnen de kosten hiervoor declareren. Dit is vastgelegd in de beleidsregel met betrekking tot MRSA van de Nederlandse Zorgautoriteit. Wel is er een eigen risico van toepassing. Instellingen kunnen meer informatie vinden op de site van het RS-SWAT-team.

Door: redactie Nursing

Bekijk ook het Nursing-dossier over MRSA!

7 REACTIES

 1. Beter voorkomen dan genezen zou een veel betere optie zijn. Er zijn veel producten, welke anti-bacterieel gemaakt kunnen worden middels bijv. een speciale coating en die na contact het grootste gedeelte van de achtergebleven bacterie doodt.
  Bijv. deurkrukken. Bij nieuwbouw dienen die zowiezo geplaatst te worden. Waarom dan niet gelijk goed doen en antibacteriele krukken plaatsen. Voor de prijs hoef je het niet te laten.
  Deurbeslag in zorginstellingen wordt zeer intensief gebruikt en vormt daarmee dus een belangrijk overdrachtspunt.
  Artitec deurbeslag heeft bijv. krukken welke behandeld zijn met hun HC3 coating, welke niet alleen de bacterie doodt, maar ze onder invloed van UV-licht ook nog eens afbreekt en daarmee van het beslag verwijdert.
  Dit zal niet het hele probleem weghalen, maar wellicht snelle verspreiding tegen kunnen gaan.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoelang nog deze geldverslindende strijd?
  Alleen Nederland en de scandinavische landen hebben tot nu toe een laag percentage (20%, Spanje >40% !). De ons omringende landen hebben de MRSA geaccepteerd net als de rest van de wereld. Een strijd die we uiteindelijk hoe dan ook verliezen omdat steeds meer mensen ‘besmet’ raken.

 4. Verpleeghuizen hanteren volgens de redactie in vergelijking met ziekenhuizen niet voldoende maatregelen.Mijn ervaring is dat wij regelmatig clienten krijgen vanuit het ziekenhuis met het MRSA of NORO virus.Wij zijn zelf goed in staat om de juiste maatregelen hier tegen tenemen.Er is ook een goed werkend beleid/draaiboek aanwezig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.