Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Speciale ‘infuusklem’ rekent af met onnodig piepende infusen

Een speciale infuusklem zorgt er sinds een tijdje voor dat patiënten van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) 's nachts minder vaak gestoord worden door piepende infusen. Belangrijker nog: door het niet in storing raken van de infuuspaal blijft de continue medicatietoevoer gewaarborgd.
Het oranje gedeelte is de klem die Pots ontwierp. Foto: ZGT

De klem werd ontworpen en gemaakt door medisch technoloog Franc Pots, binnen het ZGT verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van apparatuur. Hij won er onlangs de publieksprijs mee van een Innovatie Challenge binnen zijn ziekenhuis, een prijs waarmee het ZGT zorgprofessionals wil stimuleren de zorg te verbeteren met innovaties.

Worstelen met infusen

Het idee ontstond toen Pots op de gang regelmatig patiënten zag worstelen met piepende infusen. ‘Het alarm van de infuuspompen gaat af zodra de druppelsensor van een infuus heen en weer beweegt, en de druppels onregelmatig vallen,’ legt hij uit. ‘Onhandig, er moet een verpleegkundige komen om de pomp te resetten. Dat kost onnodig tijd. Ook ’s nachts gaan de infusen af, bijvoorbeeld als een patiënt ’s nachts naar het toilet moet. Dan is meteen de hele kamer wakker van dat gepiep.’

Infuusklem

Pots ontwierp een simpele klem die ervoor zorgt dat de druppelsensor niet meer kan bewegen, zo gaat hij niet zo snel af. Hij printte zo’n twaalf prototypen met zijn eigen 3D-printer en verspreidde deze binnen het ziekenhuis. ‘Het is een simpel ding, maar het werkt prima,’  vertelt Pots. ‘ Al snel wilden meer verpleegkundigen zo’n klem. Het geeft ze meer rust, het verlaagt hun werkdruk aanzienlijk. Belangrijker nog: door het niet constant in storing raken van de infuuspaal blijft continue medicatietoevoer gewaarborgd.’ Helaas is Pots’ eigen 3D-printer niet geschikt voor zoveel productie. ‘Een exemplaar printen kost zo’n zes uur, plus er gaat veel tijd zitten in de nabewerking.’

Omdat er voor het ziekenhuis meer dan driehonderd exemplaren nodig zijn, is hij nu op zoek naar een bedrijf die ze in grotere aantallen kan maken.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is maar net welk systeem er gebruikt wordt. Van Braun hadden wij dat 10 jaar geleden al, eenvoudig in te klikken en met schroefklem te bevestigen .. Niks nieuws dus.
    Er zijn ook systemen die standaard uitgerust zijn met een houder.
    De meetmethode is per definitie storingsgevoelig, niet alleen meer of minder druppels ..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.