Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale klokken voor ouderen bij Albert Schweitzer

Het Albert Schweitzer ziekenhuis hangt de komende weken 250 speciale klokken aan de muur van alle afdelingen waar verwarde of oudere patiënten kunnen verblijven.

De klokken geven niet alleen de tijd aan, maar ook de dag en datum in een duidelijk display. Voor patiënten die zich tijdelijk verminderd bewust zijn van hun omgeving, geeft dit extra houvast.

 

Gedesoriënteerd

‘Ouderen – maar niet alléén ouderen – hebben een verhoogd risico om tijdens hun verblijf in het ziekenhuis gedesoriënteerd te zijn’, vertelt Arja Mourik, verpleegkundig specialist Geriatrie. ‘Dat kan variëren van ‘een beetje uit hun gewone doen’ tot acuut ernstig verward, als gevolg van hun aandoening of de behandeling. In de praktijk blijkt dat verwarde mensen rustiger zijn en zich veiliger voelen, naarmate ze een beter besef van de tijd en de dag hebben. Dankzij dit type klok, recht tegenover of naast het bed, dringen de datum en tijd goed door en hoeven ze niet steeds te vragen welke dag of hoe laat het is.’

 

Afdeling

De klokken hangen onder meer op de afdelingen Geriatrie, Intensive Care/Hartbewaking, Neurologie, Interne Geneeskunde en Dagbehandeling. De klokken komen alleen niet op de kinder- en kraamafdeling te hangen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.