Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Speciale pleister monitort vitale functies

Verpleegkundigen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Noord-Holland monitoren de vitale functies van patiënten de komende maanden met de zogenaamde Biosensor-pleister.
(Foto: Noordwest Ziekenhuis Alkmaar)

De pleister moet verpleegkundigen een compleet beeld geven van de waardes van kwetsbare ouderen en vitaal bedreigde patiënten op de hart-longafdeling. Elke minuut wordt de hartslag en ademhalingsfrequentie gemeten en monitort de pleister bovendien de lichaamshouding om vallen te detecteren. Dit kan nog worden aangevuld met het meten van bloeddruk, zuurstofsaturatie en temperatuur. Het gebruik van de pleister is in eerste instantie een pilot van zes maanden. Hierna wordt geëvalueerd hoe het gebruik de patiënt én verpleegkundige bevallen. Lees meer over de pilot van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

Discussie over het nut van continu meten van vitale functies

Nursing heeft al regelmatig geschreven over het nut van het continu meten van vitale functies. Het meten van temperatuur, pols, bloeddruk, zuurstofsaturatie en ademhaling is vaste prik bij elke verpleegkundige dienst. Drie of vier keer per dag krijgen alle patiënten op verpleegafdelingen in het ziekenhuis deze routinecheck. De traditionele leer zegt dat het meten van vitale functies onmisbaar is omdat die een voorspellende waarde hebben voor overlijden, shock, bloedingen of andere zogenaamde adverse events.

Geen wetenschappelijk bewijs

Toch twijfelen verpleegkundigen soms aan het nut. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor het nut van routinematig meten van vitale functies, maar ook niet dat het geen nut heeft. ‘Het probleem is dat we niet goed genoeg voorspellende waardes van het routinematig meten van vitale functies kunnen interpreteren. Verpleegkundigen voeren deze handeling tijdens elke dienst meerdere malen uit, maar er is te weinig onderzoek naar gedaan. Dat is eigenlijk heel bijzonder,’ stelt hoogleraar Verplegingswetenschap van het Radboudumc Hester Vermeulen. Maar internist Bas Bredie van het Radboudumc is desalniettemin voorstander van het meten van vitale functies. Maar dan wel op een andere manier dan nu gebeurt.

Ben je benieuwd naar het standpunt van Bas Bredie en hoe het verder precies zit? Ga dan naar het premium artikel Continu meten van vitale functies: zin en onzin

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.