Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale smartphone voor verpleegkundigen

Een speciaal voor verpleegkundigen ontwikkelde smartphone moet ervoor zorgen dat verpleegkundigen efficiënter kunnen werken en meer tijd voor de patiënt overhouden.
Speciale smartphone voor verpleegkundigen

De smartphone, Myco genaamd, is ontwikkeld door onderzoekers in Zweden. Nog dit jaar gaat in een aantal Nederlandse ziekenhuizen pilots met het toestel van start, aldus Marja Nieboer van Ascom.

Meer over het onderzoek

Tijdens het onderzoek voor de Myco zijn de looproutes van verpleegkundigen in zes landen op 23 afdelingen geanalyseerd. Lees meer over dit onderzoek op Zorgvisie>>>

De myco ziet eruit als een combinatie tussen een smartphone en een pieper, en geeft bij het aanzetten direct een overzicht van alle patiënten en hun status. Zo kan de verpleegkundige via de telefoon patiëntgegevens invoeren, laboratoriumuitslagen bekijken, medicatietoediening registreren via de barcodescanner, en collega’s raadplegen via een chatfunctie. Het probleem van het continu zoeken en halen van de Computer on Wheels (COW) is daarmee verholpen, wat volgens de ontwikkelaars veel heen en weer lopen scheelt.

Ook de pieper wordt met het gebruik van de Myco overbodig; verpleegkundigen krijgen meldingen via de telefoon binnen en wanneer ze telefonisch in gesprek is, wordt dat telefoongesprek geparkeerd tot de melding is afgehandeld. Is ze niet aan het bellen, dan kan de verpleegkundige de informatie – eventueel handsfree – aflezen op het display, zoals het type waarschuwing of alarm, de prioriteit ervan en om welke patiënt het gaat. Verder is de telefoon volgens de ontwikkelaars ‘onverwoestbaar’ en zou het tegen ontsmettingsmiddelen kunnen.

Wel of geen smartphone op de werkvloer?

Er is veel te doen om het al dan niet gebruiken van smartphones op de werkvloer. Zo adviseerde De Werkgroep Infectiepreventie onlangs nog om tijdens het werk geen mobiele telefoon of tablet bij zich te dragen, tenzij dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden. De smartphones zouden niet goed schoon te houden zijn, en bovendien mogen patiëntdata niet zomaar op alle apparaten gezet worden. Nieboer: ‘Dat vereist inderdaad aanpassingen in protocollen en daarover zijn we nu in gesprek met ziekenhuizen.’

Handhygiëne vereist

Verpleegkundigen moeten handhygiëne toepassen voor én na gebruik van mobiele IT-toestellen als smartphones en tablets. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.