Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale ‘stroke-unit’ voor baby’s in Utrecht

Het UMC Utrecht wordt het eerste ziekenhuis in Nederland met een speciale afdeling voor baby's die een herseninfarct hebben gehad.

Het academische hospitaal hoopt de patiëntjes beter op te sporen en daarna beter te behandelen. Dat heeft een woordvoerster van het UMC donderdag laten weten.

Neonatale stroke unit
De ‘neonatal stroke unit’ gaat vrijdag open. Herseninfarcten kunnen leiden tot ernstige handicaps op latere leeftijd. Als de aandoening vroeg wordt opgespoord en behandeld, is de kans daarop geringer. Als het infarct een genetische oorzaak heeft, kunnen artsen bovendien de ouders aanraden erfelijksheidsadvies in te winnen voor zij tot verdere gezinsuitbreiding besluiten. Het UMC verwacht per jaar ongeveer 25 baby’s op de afdeling te behandelen.

Sleutelrol verpleegkundigen
De speciale afdeling combineert de benodigde expertise voor de diagnostiek en behandeling van deze baby’s. Zo ontvangen verpleegkundigen speciale training om epileptische aanvallen bij baby’s te herkennen. Verpleegkundigen spelen een sleutelrol bij het vroegtijdig signaleren van herseninfarcten.

UMCU
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.