Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spectrograaf meet leeftijd blauwe plekken

Met behulp van een spectrograaf kunnen blauwe plekken nauwkeuriger worden gemeten. De techniek is niet bedoeld om kindermishandeling op te sporen, maar kan wel ondersteunen in bevindingen van verpleegkundigen en artsen.
Spectrograaf meet leeftijd blauwe plekken

Barbara Stam analyseerde blauwe plekken met een spectrograaf en promoveert vandaag op haar onderzoek.

Om een betrouwbare schatting te maken van de leeftijd van een blauwe plek, wordt nu vaak gebruik gemaakt van een kleurentabel die je naast de plek houdt. Deze koppelt de ouderdom aan de verkleuring van blauw naar geel. ‘Maar de kaart houdt geen rekening met de grootte en diepte van de blauwe plek en de leeftijd van de persoon. Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op de tijd die zo’n plek nodig heeft om te verkleuren’, vertelt Barbara Stam in het AMC Magazine van april.

Spectrograaf
In samenwerking met het AMC werd een spectrograaf ontwikkeld om de blauwe plekken te meten. Het apparaat bestaat uit een glasvezeldraad met een halogeenlampje die vastzit aan een instrument dat licht in verschillende kleuren opsplitst. De glasvezeldraad schijnt op de blauwe plek, waardoor het apparaat meet welke kleuren teruggekaatst worden en welke worden geabsorbeerd door het hemoglobine en het bilirubine. Met dit apparaat analyseerde Stam blauwe plekken bij 570 blauwe plekken bij bezoekers van het letselspreekuur van de GGD Amsterdam.

Nog niet valide
Daarna onderzocht Stam blauwe plekken van collega’s en haarzelf, die in een periode van twee weken op verschillende momenten met de spectrograaf werden bekeken. Een computermodel maakte vervolgens een simulatie van de blauwe plek. En rekende uit hoe oud de blauwe plek is. Op dit moment kan de methode bij een plek van een dag oud tot op een half uur nauwkeurig de leeftijd bepalen. Bij plekken van vijf dagen oud is er een marge van zeventien uur. Klaar voor de praktijk is de methode nog niet, want hij is nog niet voldoende gevalideerd.

Geen kindermishandeling vaststellen
In AMC Magazine vertelt Stam dat de techniek niet bedoelt is om kindermishandeling op te sporen of vast te stellen. ‘Wel kunnen we nagaan of het verhaal van de betrokkenen klopt met onze bevindingen.’ Het magazine meldt wel dat het Team Kindermishandeling binnen het AMC hoopt de methode te gaan gebruiken in de toekomst. Verpleegkundigen en artsen kunnen bij dit team aankloppen als zij een niet-pluisgevoel hebben bij een patiënt.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.