Loes Heijmans

Ervaringsdeskundige en auteur van ‘Doe mij maar diabetes’

‘Een verhaal dat mij écht helpt in mijn werk als diabetesverpleegkundige’
‘Ik zag mijn vriendin, die zelf diabetes type 1 heeft, glunderen van herkenning tijdens de lezing van Loes’
‘Een kijkje in het hoofd van iemand met diabetes type 1 is confronterend, maar ook heel waardevo
l’

 

In 2015 verscheen mijn eerste boek ‘Doe mij maar diabetes’. Vanaf dat moment werd ik regelmatig gevraagd voor het geven van presentaties en lezingen. Toen ik dit een paar keer had gedaan, en de reacties hierop maar bleven binnenstromen, kwam het besef: ik kan anderen écht helpen met mijn verhaal.

 

Voor zorgverleners blijkt mijn verhaal een eye-opener van jewelste te zijn. Ook al zijn zij dagelijks in gesprek met diabetes patiënten, het blijft een ziekte die voor het grootste deel om zelfmanagement gaat. Dag in dag uit ben ik in de weer met mijn waardes, ik leef van cijfertje naar cijfertje. En als ik dan bij mijn diabetesteam kom en er wordt wéér naar een cijfertje gevraagd, tja dan moet ik wel even zuchten. Probeer de volgende keer eens ‘hoe gaat het met je’ te vragen, en je zult zien dat je op een heel ander niveau met je patiënt in gesprek gaat.
Dit is maar een klein voorbeeld van wat ik met mijn lezing wil bereiken. Meer awareness voor de meest ondergewaardeerde chronische ziekte die er is. En meer begrip voor het harde werk dat wij dagelijks leveren om op lange termijn óók nog een leuk leven te kunnen leiden.

 

‘Deze lezing zou een verplichte les moeten worden in de opleiding voor diabetesverpleegkundigen.’
John van de Boel, diabetesverpleegkundige