Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris laat minutenregistratie intact

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS schaft de minutenregistratie in de zorg niet af. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze onder andere reageert op een motie van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP).

In de motie van 28 april 2011 vraagt Leijten om afschaffing van de minutenregistratie voor zowel de intramurale als de extramurale zorgverlening. In de motie wordt specifiek de situatie bij Osira Amstelring genoemd. Daar werkt het personeel sinds de zomer van 2010 met minutenregistratie onder de naam ‘zorgroutes’.

 

Uitvoering
Door te stellen dat VWS minutenregistratie niet verplicht stelt, geeft de staatssecretaris naar eigen zeggen uitvoering aan de motie van Leijten. Veldhuijzen van Zanten acht het echter niet wenselijk “dat verpleegkundigen en verzorgenden zich te veel moeten bezighouden met een gedetailleerde registratie van zorg, die zij van minuut tot minuut leveren aan cliënten.”
De zorgroutes bij Osira Amstelring zijn volgens de staatssecretaris dus niet opgelegd door VWS. “Instellingen die alle zorg registreren, doen dit op grond van eigen keuze.” De staatssecretaris ziet overigens ook voordelen in minutenregistratie. Volgens haar kan het “zorginstellingen helpen inzicht te krijgen in de zorgzwaarte van de cliëntenpopulatie en de inzet van de personeelsbezetting hierbij. Verder kan het de instelling helpen meer zicht te krijgen op de relatie tussen kosten en omzet”.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.