Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Staatssecretaris: ‘Minutenregistratie blijft’

Als het aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS ligt, wordt de minutenregistratie in de zorg niet afgeschaft.
Staatssecretaris: 'Minutenregistratie blijft'

Dat schrijft vakblad Zorgvisie naar aanleiding van een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Daarin reageert ze op een motie van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP), die graag had gezien dat de minutenregistratie in zowel de intramurale als de extramurale zorgverlening werd afgeschaft. 

Inzet van verpleegkundigen en verzorgenden
De staatssecretaris zegt in haar brief de minutenregistratie niet verplicht te willen stellen, maar er uiteraard wel de voordelen van in te zien. Volgens haar kan het zogenaamde ‘stopwatchsysteem’ de zorginstellingen ‘helpen inzicht te krijgen in de zorgzwaarte van de cliëntenpopulatie en de inzet van de personeelsbezetting hierbij.’ Ook zou het de instelling helpen meer zicht te krijgen op de relatie tussen kosten en omzet.

Zorgroutes
Door te stellen dat VWS minutenregistratie niet verplicht stelt, geeft de staatssecretaris naar eigen zeggen uitvoering aan de motie van Leijten. In de motie noemde Leijten specifiek de situatie bij Osira Amstelring. Daar werkt het personeel sinds de zomer van 2010 met minutenregistratie onder de naam ‘zorgroutes’. De zorgroutes bij Osira Amstelring zijn volgens de staatssecretaris dus niet opgelegd door VWS, maar doen dit op grond van een eigen keuze.

Renske Leijten heeft aan Zorgvisie laten weten dat zij in een volgend debat blijft strijden voor het einde van de minutenregistratie.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
Verpleegkundigen blij met alternatief minutenregistratie
‘Minutenregistratie heeft zijn langste tijd gehad’
Minutenregistratie thuiszorg op de schop

Gerelateerd
Blog Jos: Stopwatch Zorg (15 okt 2009)

Filmpje
Filemon Wesselink als verzorgende aan het werk met minutenregistratie

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

 1. Dus het meeste voordeel is te halen uit het goed tijdschrijven.
  eenzelfde handeling kan de ene keer 3x zo lang duren dan de vorige keer.
  Schrijf het zoals het is en doe je patient en je zelf nooit tekort.
  bij goed schrijven zal ook blijken waar eventuele knelopunten zitten.

 2. Lees alle reacties
 3. Werkt Mw. Veldhuijzen van Zanten ook met een minutenregistratie om al haar werk uit tevoeren net zoals wij dat moeten doen? En daarbij is haar uur salaris vele malen hoger dan die van ons op de werkvloer. misschien wil ze er nog eens over nadenken om ons gewoon de zorg te laten leveren waar een client om vraagt. je kan niet alles met een mes snijden. zij zal ook langere bezoek tijden in een insteling doorbregen dan bij een andere locatie en een overleg duurt ook langer dan gepland. dat is toch met alles zo. Je kan moelijk tegen een huilende client zeggen, jammer maar u heeft nu geen zorgminuten meer dus huil volgende maand nog maar een keer als de indicatie is veranderd……… of het moet Mw. Veldhuijzen van Zanten haar moeder zijn, dan zou ik haar dat graag willen meedelen. kijken of Mw. Veldhuijzen van Zanten nog zo praat. afschaffen die hap !!

 4. Ik ben een voorstander van minutenregistratie. Het is een middel om na te gaan dat cliënten de hoeveelheid zorg krijgen waar ze recht op hebben. (of om na te gaan of ze niet in een te ruime indicatie zitten)
  Alhoewel ik mij moet baseren op ervaringen op één plek lijkt het me heel wat waarschijnlijker dat cliënten een kleiner deel krijgen van hun indicatie als niet precies wordt bijgehouden hoeveel minuten een zorgverlener bij een cliënt is geweest. Er zijn prachtige systemen waardoor het een karweitje van niets is om die registratie bij te houden. (zoals te lezen in de blog van Jos)
  Het filmpje van Filemon vind ik trouwens een absurde karikatuur en niet bepaald van toepassing op de werkelijkheid of beslissingen die door de overheid genomen zijn. Zelfs in de kleinste variant van SIP7 zijn er 8,5 minuten per dag beschikbaar voor het aan- en uittrekken van steunkousen. Dat het gebruik van goede (en verplichte) hulpmiddelen op veel plekken duidelijk nog niet is doorgedrongen, tja…

 5. De voordelen van de minutenregistratie is er alleen voor het zorgkantoor.Als ergens 10 minuten voor staat en er worden maar 6 minuten “gebruikt”dan blijven er nog 4 minuten over.Aan het eind van de maand wordt echt niet aan clienten de overige minuten opgeteld terug gegeven.Ook niet bij PGB clienten.Dus is zou zeggen, gauw weg met dit fraudegevoelige gedoe.Maak een reeele zorgroute en laat het erbij.We zijn in de zorg al lang genoeg geziekt met allerlei onzinnige rompslomp die er alleen toe dient om de onbekenden in de zorg een beetje houvast te bieden; en dan snappen ze het nóg niet.Zet mensen met inzicht en begrip op de staatsecr.plek. Dat scheelt een hoop werk voor iedereen in het land. Juist het feit, dat ze er helemaal geen inzicht in en verstand van hebben, maakt het zo moeilijk om het ze uit te leggen.En dan hebben ze cijferstjes nodig om te doen alsof ze het snappen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.