Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris presenteert maatregelen AWBZ

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft woensdag haar toekomstvisie voor de AWBZ gepresenteerd, waarmee het kabinet heeft ingestemd.
maatregelen awbz pgb

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten en CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma helpen bij het ontbijt in een verpleeghuis tijdens de landelijke vrijwilligersactie NL DOET, eerder dit jaar. (foto: Valerie Kuypers / ANP)

 

Deze visie is een nadere uitwerking van de plannen die reeds in het regeerakkoord zijn aangekondigd.

 

PGB ingeperkt 

Alleen nog persoonsgebonden budget voor cliënten met een verblijfsindicatie, dat pas wordt toegekend nadat er een zorgplan is opgesteld. Vanaf 2012 mogen nieuwe PGB-houders hun budget niet meer inzetten via een bemiddelingsbureau. Wonen en zorg in de AWBZ worden gescheiden: alleen zorg wordt nog vergoed vanuit de AWBZ, verpleeghuisbewoners gaan huur betalen. Begeleiding gaat van de AWBZ naar de WMO. Chronisch zieken die voor begeleiding in aanmerking willen komen, zullen bij hun gemeente moeten aankloppen.
Vanaf 2013 worden zorgverzekeraars direct verantwoordelijk voor de uitvoering van de AWBZ en zijn zij het aanspreekpunt voor de cliënt. De zorgkantoren worden dan opgeheven.
Dit zijn een aantal van de maatregelen die de staatssecretaris heeft aangekondigd.

 

330 euro per maand

Zonder deze maatregelen zijn de kosten voor de langdurige zorg over een aantal jaren niet meer op te brengen, aldus de staatssecretaris. ‘Elke burger betaalt nu € 330 AWBZ-premie per maand, een bedrag dat zonder maatregelen dreigt te verdubbelen’, zo vermeldt het ministerie van VWS in haar persbericht.

 

Opleidingen

Naast de bezuinigingen wil het kabinet € 850 miljoen per jaar extra beschikbaar stellen voor extra personeel en opleidingen. Ook wordt € 10 miljoen per jaar uitgetrokken om oudermishandeling tegen te gaan.

 

ZZP-ers

Beroepsvereniging V&VN toont zich verheugd over de investering in zorgpersoneel, maar zegt dat zij het betreurt dat bij de plannen voor het PGB niet is gekeken naar de inzet en positie van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden zonder personeel. Stichting ZZP Nederland en De Zorgprofessional, een collectief van ZZP-ers in de zorg, maken zich ook zorgen over de positie van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden. Deze zorgverleners zijn aangewezen op veelal thuiswonende cliënten met een PGB, omdat zij op dit moment geen overeenkomst mogen sluiten met een zorgkantoor voor het leveren van AWBZ-zorg. Per 2012 komt hier verandering in, maar het is dan de vraag hoe de zorgkantoren en later de verzekeraars met deze zorgaanbieders om zullen gaan. Vakblad Zorgvisie kwam begin mei met het bericht dat brancheorgansiatie ACTIZ haar leden sterk ontraadt om met zelfstandigen in zee te gaan.

 

  • Zie ook:

Kwaliteitsimpuls voor langdurige zorg, nieuwsbericht ministerie VWS

 

Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.