Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Staatssecretaris wil meer verpleegkundigen in ouderenzorg

Het ministerie van VWS wil meer verpleegkundigen aantrekken in de ouderenzorg. Een nieuwe uitstroomvariant gericht op ouderen met specifieke gezondheidsproblemen, een pilot gericht op excellente ouderenzorg en een onderzoek naar evidence based practice in het verpleeghuis moeten daar aan bijdragen.
Staatssecretaris wil meer verpleegkundigen in ouderenzorg

Om meer verpleegkundigen aan te trekken in de ouderenzorg is het cruciaal dat de noodzakelijke ruimte en verantwoordelijkheid aan de verpleegkundigen wordt (terug) gegeven, schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in een brief aan de Tweede Kamer. Om dit te bereiken wordt er momenteel gewerkt aan verschillende projecten die inzetten op een optimale benutting van verpleegkundigen in de ouderzorg.

Nieuwe uitstroomvariant
Zo is zorgorganisatie Actiz bezig om ongeveer 240 hbo-vgg-ers klaar te stomen voor de praktijk in de ouderenzorg. In de opleiding hbo verpleegkunde is een uitstroomvariant ontwikkeld gericht op ouderen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals ouderen met dementie en ouderen met een complexe problematiek. Deze nieuwe uitstroomrichting wordt in samenwerking met diverse hbo verpleegkunde opleidingen en zorginstellingen verder tot stand gebracht.

Excellente verpleegkundigen in ouderenzorg
Ook loopt er een pilot specifiek gericht op de inzet en mix van verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg. Dit project is een uitwerking van het Convenant Investeringen Langdurige Zorg 2011- 2015, waarbij V&VN als medeondertekenaar betrokken is. Toegespitste opleidingsmogelijkheden en de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen aan bed moeten ‘de excellente verpleegkundigen’ voor de ouderenzorg behouden. De staatssecretaris noemt het daarbij wezenlijk dat het geluid van de verpleegkundigen in het management wordt gehoord en wordt verstaan.

EBP in het verpleeghuis
Daarnaast is in december 2011 een onderzoek gestart aan de Universiteit van Maastricht dat focust met name op de rol van verpleegkundigen in verpleeghuizen en beoogt hun werk effectiever en meer evidence based te maken. Ook wordt ingezet op het verbeteren van de expertise en leiderschapskwaliteiten. De staatssecretaris wil de verpleegkundigen op de werkvloer te (her)introduceren zodat ze als rolmodel dienen voor hun collega’s en wetenschappelijke kennis kunnen aandragen. Op deze manier wordt de kwaliteit van zorg aan ouderen in verpleeghuizen verbeterd.

Door: Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

6 REACTIES

 1. Ik snap niet waar de Staatssecretaris mee bezig is.Jaren achtereen hebben ze op alles bezuinigd.De verpleegkundige is als het ware weggepest, ook al wilde ze het liefst met en voor ouderen werken. het werk kon wel gedaan worden door bejaardenhelpers en hooguit hier en daar een verzorgende.Dat was net zo iets als: iedereen kan voor kinderen zorgen en voor bejaardenverzorging heb je ook niet al teveel opleiding nodig.Nu we met een totaal uitgekleed pakket voor de kostbare ouderen zitten en de manager met de grootste buit gaat schuiven, nu mogen we eindelijk terug naar “af” en wie gaat dat betalen? Onze bejaarden- de mensen die dit land hebben opgebouwd- hebben al jaren een verzorging onder de maat met hier en daar een uitzondering en de verpleegkundigen die toen te duur werden bevonden, zonder dat iemand keek naar de toegevoegde waarden van kennis en kunde, die kon vertrekken.Ik weet niet hoe vaak ik ben afgewezen vanwege “teveel”aan opleiding.Alsof voor onze bejaarden het al gauw “goed genoeg” was.
  En let maar op wat er gaat gebeuren, de manager gaat heus niet meer verpleegkundigen inzetten, die zijn te duur.

 2. Lees alle reacties
 3. De ouderenzorg is al jarenlang het kind van de rekening, omdat ouderenzorg gelijkstaat aan ‘laagcomplex’, hetgeen natuurlijk vanuit kostenoogpunt door de overheid is gestimuleerd. Immers, lage eisen stellen aan opleidingsniveau betekent ook lage betaling en dus goedkopere zorg.
  Het gevolg is wel dat geleverde ver ondermaats is in verzorgingstehuizen/ verpleegtehuizen. Daar is de laatste jaren al voldoende aandacht aan besteed.

 4. als de staatssecretaris dit wil, zal ook het onderwijs zich meer mogen gaan richten op de ouderenzorg en de daarbij behorende complexiteit. Met name in de wijk hier wordt heel weining op ingespeeld. daarnaast speelt het imago een rol en het daarbij horende salaris. Voor een organisatie betekend het als ik een VP in dienst neem, hoger loonkosten en helaas kan het geld maar een keer worden uitgegeven. Mijn organisatie wil graag kwaliteit blijven leveren en investeert ook in VP, maar deze zullen all round worden ingezet. De lagen zorgcoordinatoren zijn om deze reden weggehaald, zodat er ruimte en budget is om medewerkers te scholen en toekomstperspectief te bieden. het is ieder jaar weer een afweging hoe het geld te verdelen over scholing om kwaliteit te blijven borgen. Ik hoop van ganze harte dat er niet nog meer bezuinigd wordt in de zorg, want het is en blijft een mooi vak.

 5. Ik werk al ruim 12 jaar in een zorgcentrum voor ouderen waar p.g.voor 85% aanwezig is.
  Ik constateer dat het management het liefst met verzorging niveau 2 werkt.Dit is goedkoper en kan er meer geinvesteerd worden in mensen die niet aan het bed staan om zo de zorg te verbeteren en duurder te maken.
  Daarnaast worden HBO verpleegkundigen nogal technisch opgeleid en ouderenzorg is voor 75% omgang.Dus hier zal nog danig aan gesleuteld moeten worden.

 6. Op het gevaar af dat het als pochen wordt gezien wil ik toch wel kwijt dat ik in een team van Buurtzorg werk waar 8 van de 11 werkers verpleegkundigen zijn. Gemiddeld over alle teams is de helft van de werkers verpleegkundige en de andere helft Vigger. Als alle thuiszorgorganisaties dat zouden doen (minimaal niveau Vig en minimaal de helft verpleegkundige) dan waren er veel en veel meer verpleegkundigen in de ouderenzorg thuis aan het werk, want het is veel ouderenzorg in de wijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.