Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris wil meldcode kindermishandeling

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vindt een meldplicht niet de aangewezen manier om kindermishandeling en huiselijk geweld aan te pakken. Ze kiest liever voor een verplichte meldcode voor zorgverleners, heeft ze de Tweede Kamer woensdag gemeld.
Staatssecretaris wil meldcode kindermishandeling

 

Begin dit jaar gaf een kamermeerderheid van PVV, VVD en PvdA de voorkeur aan een meldplicht voor professionals in onder andere de gezondheidszorg. Echter, de staatssecretaris vindt de meldcode in combinatie met voldoende kennis om problemen te kunnen signaleren een betere aanpak van geweld in huiselijke kring dan een meldplicht. In het buitenland leidt zo’n meldplicht namelijk tot veel ongegrond alarm, zonder dat het geweld afneemt, zo blijkt uit onderzoek.

Geen meldplicht verpleegkundigen
Beroepsvereniging V&VN en artsenfederatie KNMG wezen de wettelijke meldplicht voor hulpverleners eerder dit jaar ook af. Volgens V&VN heeft de meldplicht meer nadelen dan voordelen. Doordat zorgverleners ‘voor de zekerheid’ zoveel mogelijk gaan melden, ontstaat een stuwmeer aan – onterechte – meldingen.

Omscholen verpleegkundigen
De Kamer kan zich nog voor de zomer buigen over een wetsvoorstel voor de verplichte meldcode, heeft Veldhuijzen van Zanten aangekondigd. Ze wil daarin ook opnemen dat professionals die met kinderen werken zoals verpleegkundigen indien nodig verplicht moeten bijscholen, zodat ze de meldcode kunnen gebruiken.

Ouderen
In het regeer- en gedoogakkoord was al een meldplicht aangekondigd voor ouderen die in een instelling verblijven en daar door een medewerker worden mishandeld. Dat raakt het hart van het functioneren en de kwaliteit van de zorg van de instelling, vindt Veldhuijzen van Zanten. De meldplicht moet voorkomen dat instellingen mishandeling niet melden omdat ze bang zijn zo hun goede naam te verspelen.

Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.