Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Stage in Ghana: fotoverslag

HBO-V studente Lieke van 't Klooster liep stage in Ghana, waar zij de zorg op zich nam voor vrouwen en kinderen met AIDS. Zij maakte veel leerzame, indrukwekkende maar ook trieste dingen mee.
Stage in Ghana: fotoverslag

HBO-V studente Lieke van ’t Klooster liep haar afstudeerstage in Ghana. Ze hield zich bezig met kinderen en de zorg rondom Aids.

Van 11 december tm 1 juli ben ik in Ghana geweest om mijn afstudeerstage voor de HBO-Verpleegkunde te lopen. Ik heb mij hier bezig gehouden met verschillende projecten van Child Support Ghana. Een stichting die zich richt op de `needy children´ in de Upper West Region. Meer informatie kun je vinden op http://lieks.web-log.nl

Drie dagen na aankomst bezocht ik Maryam en Latifa, een tweeling die twee weken daarvoor geboren was. Zij waren prematuur, 3 weken na hun geboorte wogen zij slechts 1450 en 1700 gram. De borstvoeding verliep moeizaam, met stuwing en mastitis als gevolg. Ik heb mij veel zorgen gemaakt om de toekomst van deze twee kleine meisjes.

Maar door veelvuldige bezoeken, de overstap op cup-feeding (ja, ga dat maar eens uitleggen zonder tolk) en regelmatige controles groeiden en ontwikkelen deze twee meisjes zich goed. Op deze foto zijn ze ongeveer 4 maanden oud.

De trotse en dankbare ouders van de meisjes op de voorgaande foto’s, samen met Maryam en Latifa.

Via via kwamen we in contact met Foustar (op de voorgrond), een vrouw van ongeveer 30 jaar met AIDS. In die tijd waren wij bezig met het zoeken van een hospice, waar we ons zouden gaan richten op vrouwen en kinderen in de terminale fase van AIDS. Foustar zou ook naar een hospice gaan.

Maar voor haar kwam het hospice te laat. Wekelijks brachten we een bezoek aan haar. Met de beperkte middelen die we hadden deden we wat we konden. Vijf weken na het eerste bezoek, ging het steeds slechter met haar. Een dag later stierf ze.

 
Foustar liet Alima achter, 4 jaar was ze toen, een AIDS-wees zoals er zovele zijn in Afrika. Haar vader stierf toen ze 1,5 jaar oud was. Alima’s oma zorgde al ruim een jaar lang voor haar terminaal zieke dochter en had daarnaast de zorg voor Alima. Deze vrouw was op, en gaf aan dat ze de zorg voor Alima niet meer aankon. Zo kwam Alima bij ons terecht, als tijdelijke oplossing. Voor haar bestond er de mogelijkheid naar een kinderhuis te gaan (www.wayiri.org), dat ook door medewerkers van Stichting Childsupport was opgezet.

Uiteindelijk verbleef Alima lange tijd bij ons in huis. Al die tijd nam ik de zorg op me voor dit meisje. We spraken elkaars taal niet, maar samen vonden we een manier om te communiceren. Het afscheid was moeilijk, maar beiden gingen we onze eigen weg weer verder. Zij ging naar het kinderhuis Wa Yiri, momenteel woont ze weer bij haar grootmoeder. Ik ging terug naar Nederland. Maar toch, dit meisje heeft een glans gegeven aan mijn tijd in Ghana.

Naast het opzetten van het hospice hield ik me ook bezig met verpleegkundig spreekuren. Deze spreekuren vonden plaats in dorpen met beperkte of geen gezondheidsvoorzieningen. Zo kwam ik veel kinderen tegen met ondervoeding, malaria, beperkingen etc. Een voorbeeld, Hafiz. Een jongetjes, met Down-syndroom dat in december 3 jaar zou zijn geworden. Maar hij was te zwak,woog slechts 7,5 kg. 9 november 2006 is hij overleden.

3 REACTIES

  1. Mooi, ik bewonder je inzettingsvermogen voor deze mensen , ik ben zelf afgestudeerd als verpleegkundige en ben zelf ook half Ghanees , er is niets liever dat ik wil doen dan mensen in mijn land gaan helpen en het geeft me inspiratie om mensen te zien die ook een deel van hunzelf geven om een ander te helpen , ik vertrek morgen naar Ghana in de hoop daar een klein verschil te maken bij mijn eigen familie..
    laat het helpend vuur in je hart nooit doven
    vriendelijke groeten Elvira

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.