Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stagetekort door explosieve toename studenten verpleegkunde

Door de plotselinge hoge instroom van verpleegkundestudenten aan het hbo wordt het voor hogescholen moeilijker om kwalitatief goede stages aan te bieden. Dat zegt Hans Aarts, van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV).
Stagetekort door explosieve toename studenten verpleegkunde
Foto: Wim van Ophem

‘Het lukt me straks misschien wel om iemand in een verpleeghuis te plaatsen, maar daar zijn minder rolmodellen op hbo-niveau. De bezuinigingen in de gezondheidszorg leiden ertoe dat het vinden van goede stages ingewikkelder wordt,’  aldus Aarts. Wettelijk vastgelegd is dat een student verpleegkunde gedurende de studie minimaal 2300 uur moet stage lopen.

Explosieve groei

Afgelopen zaterdag meldde de NOS dat er een ‘run’ zou zijn ontstaan op de opleidingen verpleegkunde. Volgens cijfers van het LOOV willen in september ruim 2000 studenten meer aan een opleiding verpleegkunde beginnen dan afgelopen jaar. Zo hebben zich bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde zo’n 480 studenten ingeschreven. Dat zijn er zo’n 150 meer dan vorig jaar.

Stages

De Hogeschool van Amsterdam moet voor zo’n 560 studenten stages regelen in september, 185 meer dan vorig jaar. ‘We hebben extra docenten en lokalen geregeld,’ aldus een woordvoerder. ‘De stages zijn wel een zorg, we hebben altijd nauw contact met het AMC, maar het kost nu wel veel extra moeite en we willen niet op de kwaliteit afdingen. Het rooster voor de studenten hebben we zo aanpast dat we de stages verderop in het jaar plannen. Dat maakt dat we extra tijd hebben.’

Vervolg

In augustus overlegt het Landelijke Opleidingenoverleg Verpleegkunde met staatssecretaris van Rijn en het werkveld over de problematiek. (NOS)

1 REACTIE

  1. Stage bieden betekent op tijd vooruit kijken. Nu stageplaatsen bieden geeft een resultaat in 2018 en later. En niet alleen om genoeg verpleegkundigen te krijgen ( volume ). Het gaat ook om juiste spreiding over de sectoren, zoals langdurige zorg thuis, ggz thuis, huisartsenzorg, topklinische zorg, specialistische zorg enz. En noodzakelijke veranderingen in de functiemix: verhouding verpleegkundig specialisten : bachelor verpleegkundigen : mbo verpleegkundigen : verzorgenden IG. Nu een juist strategisch personeelsbeleid straks de vruchten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.