Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Stagiaire raakte met elleboog thermostaat van de douchekraan’

Een defect veiligheidssysteem van de thermostaat van de douche zorgde ervoor dat een 86-jarige cliënt ernstig verbrandde in zijn douchebrancard.
'Stagiaire raakte met elleboog thermostaat van de douchekraan'

Dit zegt locatiemanager Els Diephout van zorgcentrum Antonius IJsselmonde in een interview met Radio 1. De 86-jarige man was halfzijdig verlamd en raakte ernstig verbrand toen hij gedoucht werd door een stagiaire. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Of de man is overleden aan zijn opgelopen verwondingen is volgens Diephout ‘op dit moment niet te zeggen.’

De zorginstelling en de familie van de man hebben verschillende verhalen over de toedracht van zijn verwondingen. Zeker is in elk geval dat de man maandag in een douchebrancard onder de douche werd gezet, en hierbij ernstige brandwonden opliep omdat hij zeer heet water over zich heen kreeg. Volgens Diephout was de stagiaire de man aan het douchen, toen hij plotseling de douchekop uit haar handen pakte. Zij alarmeerde vervolgens een gediplomeerd verzorgende, en samen probeerden ze de douchekop uit zijn handen te pakken. ‘Hierbij heeft de stagiaire met haar elleboog de thermostaat van de kraan geraakt. Achteraf bleek dat het veiligheidssysteem van de thermostaat defect was, en waardoor er heet water op de schouder van meneer terecht is gekomen.’

Verdraaid verhaal

Volgens kleindochter Miranda van Haaren heeft de stagiaire tegen haar een ander verhaal verteld: ‘Ze zei dat ze de kraan uit wilde zetten, en er toen opeens heet water uit kwam. Ik snap niet waarom de zorginstelling het hele verhaal verdraait,’ aldus Van Haaren tegen RTV Rijnmond. Volgens Van Haaren was de defecte thermostaat al bekend bij de zorginstelling. Ook zetten ze vraagtekens bij of de verzorgende nu wel of niet dichtbij de stagiaire stond toen het incident gebeurde. IGZ heeft een onderzoek ingesteld.

Klik hier voor een verslag van het incident door zorginstelling Laurens

2 REACTIES

  1. Zo iets was mij ook een keer overkomen. Ik was toen ook nieuw in dit werk. Ik had een meneer onder de douch gezet. Hij kon dat zelf doen. Ik dacht terwijl hij aan het douchen is kan ik de afwas doen. Toen ik begon af te wassen, begon hij te gillen van heet water. Maar dat kwam doordat ik de kraan openzette van de keuken. Ik gelijk naar hem toe, wel de kraan dichtgedraaid natuurlijk van de keuken. Hij had wel rode huid op zijn rug overgehouden maar het viel God zij dank erg mee.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.