Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Startende thuiszorgaanbieders: wie houdt toezicht?

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek vorige week dat thuiszorgaanbieders kunnen starten met zorg verlenen zonder hun zaken op orde te hebben. Hoe kan dat?
Nieuwe thuiszorgaanbieders worden niet altijd door de inspectie bezocht
(foto: Kenishirotie)

Een onderzoek van de Consumentenbond deed vorige week veel stof opwaaien. Na analyse van 50 rapporten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeerde de bond dat thuiszorgaanbieders te lang zorg kunnen verlenen voordat de inspectie hen komt controleren. Dat roept de vraag op: waarom worden nieuwe thuiszorgaanbieders niet meteen gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)? Nursing zocht het uit.

Geen meldplicht

Vooralsnog is er geen meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders. Daardoor is IGJ niet automatisch op de hoogte van nieuwkomers in de zorg. Op haar website meldt IGJ dat jaarlijks meer dan 13.000 personen of organisaties zich aanmelden bij de Kamer van Koophandel voor het verlenen van zorg. Al deze nieuwe zorgaanbieders krijgen een bericht van de inspectie, om zich aan te melden op www.nieuwezorgaanbieders.nl. Aanmelden is niet verplicht, en daarom meldt maar ongeveer de helft van de organisaties zich aan. ‘Dit systeem is niet waterdicht, vertelt IGJ-hoofdinspecteur Joke de Vries. Soms zijn organisaties al langer actief met WMO-zorg en vallen zij dus niet onder het toezicht van IGJ, en gaan zij pas later zwaardere zorg leveren. In sommige gevallen weten wij pas van het bestaan van een organisatie nadat er een klacht bij ons is binnengekomen.’

Nieuwe wet voor nieuwkomers

In de toekomst moet een nieuwe wet ervoor zorgen dat nieuwe zorgaanbieders eerder in het vizier komen bij IGJ. Deze Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) stelt dat nieuwe zorgaanbieders zich verplicht moeten melden bij IGJ. Zo zijn zij direct in beeld bij de inspectie. Ook worden de nieuwe zorgaanbieders via hun melding direct geïnformeerd over de wettelijke eisen en het kwaliteitskader, waar zij aan moeten voldoen. Als de wet wordt aangenomen, worden organisaties strafbaar die zorg leveren zonder aan te melden. De wet is ingediend bij de Tweede Kamer en zal volgens IGJ waarschijnlijk in 2019 in werking treden.

Verpleegkundigen reageren geschokt en boos op de berichten rondom het onderzoek van de Consumentenbond. Volgens hen scheren de media alle thuiszorg over één kam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.