Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer baby’s hebben overgewicht

Steeds meer baby's en kleuters hebben te kampen met overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek naar overgewicht bij jonge kinderen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). 
Steeds meer baby’s hebben overgewicht

Bijna 15 procent van de vierjarige kinderen is te dik, 4 procent heeft te kampen met overgewicht. Toch wordt het toenemende probleem bij baby’s en kleuters door ouders en artsen niet of nauwelijks gesignaleerd, concluderen de onderzoekers.

Vetpercentage
Verder blijkt uit het onderzoek dat baby’s met een laag vetpercentage en baby’s met een hoog vetpercentage beiden vijftien jaar later te kampen hebben met een hoog vetgehalte.

Gevolg
Bij baby’s met een laag geboortegewicht is dit het gevolg van een stofwisseling die is ingesteld op weinig voeding, terwijl er bij baby’s met overgewicht, veelal kinderen van dikke moeders, vaak een erfelijke factor een rol speelt.

Interventie
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft het UMCG inmiddels twee interventieprogramma’s opgezet. Een voor baby’s en een voor kleuters met overgewicht. ‘Kilo’s die je als jong kind erbij krijgt, zijn op latere leeftijd moeilijk kwijt te raken’, aldus de onderzoeker. ‘Het is dus belangrijk overgewicht al op jonge leeftijd tegen te gaan.’

Tekst: Redactie KraamSupport
EVMI

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.