Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer buitenlandse verpleegkundigen in België

In vier jaar tijd is het aantal verpleegkundigen uit andere EU-landen in België flink toegenomen. Zo reikte de overheid in 2011 631 visa uit aan buitenlandse verpleegkundigen van binnen de Europese Unie, terwijl dat er in 2007 nog 210 waren.
Steeds meer buitenlandse verpleegkundigen in België

Dat maakte de Vlaamse overheid, de FOD Volksgezondheid, bekend, zo meldt Knack.be. In totaal werken er 13.478 buitenlanders in de zorgsector in België. Dat komt neer op 4,5 procent van het totaal aantal personeelsleden in de zorgsector in België. De meest vertegenwoordigde nationaliteiten in de Belgische zorgsector zijn Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië en Spanje.

Kwaliteitsbewaking
Volgens het Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) is er een tendens gestart die niet meer is tegen te houden. Hij pleit voor voorzichtigheid bij het inzetten van buitenlandspersoneel. Tegen Knack.be zegt hij: ‘De taal is dikwijls nog een barrière en er is niet in elke zorginstelling de nodige ruimte voor begeleiding van deze mensen. Kwaliteitsbewaking blijft dan ook een opdracht, ook al is er een geharmoniseerd kader voor de erkenning van de diploma’s.’

Nederland
Ook in Nederland worden buitenlandse verpleegkundigen ingezet in zorginstellingen. Zo gingen er bij zorginstelling Archipel in Eindhoven onlangs nog twaalf Spaanse verpleegkundigen aan de slag omdat er in Nederland niet genoeg verpleegkundigen te vinden zijn.

Knack.be
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.