Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer mensen verslaafd aan benzodiazepinen

Het aantal mensen dat verslaafd raakt aan benzodiazepinen is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Dit blijkt uit de Nationale Drugs Monitor 2011 van verslavingszorginstituut Trimbos.
Steeds meer mensen verslaafd aan benzodiazepinen

Meer dan een miljoen Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar gebruiken slaap- en kalmeringsmiddelen, blijkt uit de cijfers van het Trimbos. Ouderen boven de 65 jaar zijn oververtegenwoordigd onder de gebruikers van benzodiazepinen. Ongeveer 22.000 mensen van 18 jaar en ouder zijn afhankelijk van slaap- of kalmeringsmiddelen. Het Trimbos spreekt van een zorgelijke ontwikkeling omdat het aantal mensen dat hulp zocht met problematiek voor benzodiazepinen de afgelopen tien jaar steeg, van 383 mensen in 2001 naar 713 mensen in 2011.

Chronisch slaapmiddelengebruik
In Nursing waarschuwde Pascal Borzée, hoofdverpleegkundige in het centrum voor slaap- en waakstoornissen in Universitair Ziekenhuis Leuven, al eens voor het verslavende aspect van slaapmedicatie. ‘Benzodiazepinen zijn zeker effectief, ze zorgen ervoor dat de patiënt sneller inslaapt. Maar de slapeloosheid blijft. De volgende dag kan de patiënt opnieuw niet inslapen en heeft weer een slaappil nodig. Chronisch slaapmiddelengebruik kan een gevolg zijn’, vertelde hij.

Wees zuinig met slaapmedicatie
Borzée adviseerde verpleegkundigen om de patiënt niet te snel slaapmedicatie te geven. ‘Beoordeel eerst of het voorschrijven van slaapmedicatie werkelijk nodig is. Heeft de slapeloosheid geen andere oorzaak, bijvoorbeeld insomnia?’, aldus Borzée. Kies je uiteindelijk toch voor slaapmedicatie, realiseer je dan dat deze bij iedere patiënt verschillend werkt. Controleer daarom altijd de werking(sduur) van het medicijn en de bijwerkingen. ‘Zorg ervoor dat de patiënt zonder slaapmedicatie naar huis gaat’, zegt Borzée. Lukt dit niet omdat de hospitalisatieperiode bijvoorbeeld kort is, zorg dan voor de instelling van een afbouwschema. ‘De verpleegkundige heeft de taak om de arts hierop te wijzen. Bekijk samen met de arts welk afbouwschema geschikt is, dat verschilt per patiënt. Zorg er ook voor dat de eventuele thuiszorg op de hoogte is van het afbouwschema.’

Lees ook: ‘Verpleegkundige zorgt voor betere nachtrust patiënt’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.