Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Steeds meer oudere verpleegkundigen

Het aantal verpleegkundigen dat ouder is dan 50 jaar, groeit sterk. In 2008 was 30 procent van de verpleegkundigen in de gezondheidszorg ouder dan 50, tegenover 14 procent in 1999. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.
Steeds meer oudere verpleegkundigen

In 2008 telde ons land 232 duizend BIG-geregistreerde verpleegkundigen jonger dan 65 jaar, 20 procent meer dan in 1999. Ruim drie kwart van hen werkt ook daadwerkelijk in de zorg. Het resterende kwart werkt niet of werkt in een andere sector. De groep verpleegkundigen werkzaam in de zorg veroudert aanzienlijk, concludeert het CBS in de publicatie Gezondheid en zorg in cijfers 2011. Het aandeel 50-plussers nam toe van 14 procent (31 duizend verpleegkundigen) in 1999 tot ruim 35 procent (82 duizend verpleegkundigen) in 2008.

Vergrijzende beroepsgroep
Opvallend is dat dit aandeel 50-plussers onder verpleegkundigen in 2008 hoger is dan voor de hele Nederlandse bevolking waarvan ruim 29 procent ouder is dan 50 jaar. Dit betekent volgens het CBS dat de verpleegkundige beroepsgroep meer vergrijst dan gemiddeld in Nederland. ‘Wanneer de verpleegkundigen van 50 jaar of ouder over 10 tot 15 jaar met pensioen zullen gaan, kan dit tot problemen bij het zorgaanbod leiden, en zal deze uitstroom dus opgevangen moeten worden’, aldus de onderzoekers in het rapport.

Instroom nieuwe verpleegkundigen
Vooral vanwege deze vergrijzing zullen er naar verwachting meer verpleegkundigen nodig zijn. Dit betekent dat de instroom van nieuwe verpleegkundigen toe zal moeten nemen. Vooralsnog is de situatie niet urgent, stellen de onderzoekers. ‘In 2008 werkten er 5 590 verpleegkundigen van 60 tot 65 jaar in de zorg, die in de periode tot 2013 uit zullen stromen. Daar tegenover staan de jaarlijkse aantallen geslaagde verpleegkunde-scholieren van ruim 6 duizend. Hoewel zij niet allemaal in de zorg zullen gaan werken, lijkt dit afdoende om de uitstroom op te vangen.’

Verpleegkundigen met prepensioen
In het rapport wordt eveneens geconcludeert dat verpleegkundigen in 2008 minder vaak met prepensioen dan in 1999. In 1999 was 51 procent van de geregistreerde verpleegkundigen tussen de 60 en 65 jaar volledig met pensioen, tegenover 36 procent in 2008. Het aandeel arbeidsongeschikten daalde ook met enkele procentpunten, behalve bij de 60- tot 65-jarige verpleegkundigen.

Oudste verpleegkundige
De oudste, nog werkzame verpleegkundige van Nederland, Gemma Lammerts (1938) uit Nieuwegein, werd onlangs nog geëerd. In een interview met Radio 1 vertelde zij dat werkgevers onvoldoende rekening houden met oudere werknemers.

Lees ook:
Hoe vind je werk als 50-plusser?

CBS, Nursing
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


7 REACTIES

 1. Even een reaktie op Martine haar bericht. (13/12/2011)
  Bent U zo naïf of doet U alsof.
  Er zijn veel ouderen in de zorg, die best willen stoppen, maar niet kunnen i.v.m. bv. kostwinnerschap.
  En ergens anders gaan solliciteren als 50 + !!
  Wat denkt U van inkomensderving bij vroegtijdig stoppen.??
  En wat betreft het avondwerk, moet U maar eens verder kijken dan alleen bij Uw werkgever.
  Werk zelf voor een wijkteam en mijn 50 + collega’s en ikzelf (60 +) werken echt wel ’s avonds-zon/feestdagen en zelfs gebroken diensten, om de boel draaiende te houden.
  Denk eerst eens na, voor dat U dit soort van reaktie geeft.
  Ikzelf zal moeten blijven werken tot 65 jaar met jonge en oudere collega’s.

 2. Lees alle reacties
 3. Werk ook met oudere vpkers, maar vraag me vaak genoeg af waarom stoppen mijn collega’s niet met werken of zoek iets anders dan aan het bed.
  Geklaag over de zorgzwaarte, pijn in de rug, en dan dat eeuwige vroeger deden we het zo argument.
  Daarbij willen ze geen avond of nacht diensten draaien waardoor alles bij de jongeren op hun schoot terecht komt.

 4. Eigenlijk heeft iedereen een beetje gelijk….Zelf ben ik een 45+ geval en zit er midden tussen. Het werk inzicht tussen de oudere en jongere vplk zijn erg verschillend. Het zou anders kunnen; dat de praktijk leert op je werkvloer en de theorie van alle opleidingen in de scholing kan verwerken. Je diff is duidelijker en doelgericht op je toekomst. Als je zelf mag kiezen wat zou je zelf willen?

 5. Er is niks op tegen dat ouderen door gaan met werken patiënten/bewoners zijn juist blij mee. Dat ze niet alleen jong gediplomeerd aan hun bed hebben. Ik zal zelfs tot mijn 66 moeten werken en hoe zat het ook weer over zware beroepen volgens de ministerie vallen wij daar niet onder??? met vroeg met persoon gaan gaat alleen ten kosten van je hoogte van pensioen. Ik zal wel moeten en gelukkig ik heb nog steeds veel plezier in met mijn leeftijd van 52.

 6. Wel een beetje overdreven reacties hieronder. Het vak verandert. Dat is waar. Wat je nu allemaal zou moeten weten is niet meer te leren, en de wereld veranderd ook nog eens snel. Natuurlijk, in de huidige basisopleidingen zou meer kennis gestopt kunnen worden. Maar beweren dat jongere verpleegkundigen alleen maar met hun portfolio bezig zijn is onzin.
  Ben blij dat niet alle oudere verpleegkundigen zich zo opstellen als onderstaande dames. Zou dan nog lastiger zijn om jong gediplomeerden te behouden voor dit mooie vak.

 7. Tja, NU is het nog niet urgent….dat we het werk door de ouderen laten doen. Al die mooie verhalen van professionaliseren, efficiëntie vergroten, productiviteit verhogen, klantgericht werken……al die jonge mensen met glimmende port-folio’s en verpleegkundige rollen en specialisaties…….en dan blijkt dat ondertussen wij, de ‘ouderen’ nog steeds gewoon het werk doen, met die oude opleiding waarin je tenminste ‘gewoon’ leerde verzorgen en verplegen. Weet je wat het is? Ik ben een tijd ziek geweest, echt flink wat jaren. Toen ik weer kon lopen en terug wilde de verpleging in dacht ik dat ik wel een herintredingscursus moest doen. Ik belde een opleiding, en toen ik vertelde dat ik de oude A had gedaan zei de docente verpleegkunde letterlijk:”solliciteren jij…wat jij geleerd heb dat leren ze tegenwoordig niet meer op school, we zitten te springen om mensen met de oude opleiding.” Ik ben gaan solliciteren en binnen een half jaar was met mijn gewone ‘oude A’ bijna de spil in het team waarin ik terecht kwam. Erg goed voor mijn ego, maar DIT KLOPT NIET. Dit is WEL urgent. Ons vak vergrijst niet….het verdwijnt!

 8. Ik ben 59 jr. en reageer; nogal wiedens dat er geen verplk. met prepensioen gaan is het nog niet doorgedrongen dat dit vanaf 2007 telkens een jaar verhoogd wordt. Ik kan pas met 62,5 eruit dan krijg ik 70% VAN MIJN HUIDIGE SALARIS. Als het in de tussentijd tenminste niet weer aangepast wordt. Verder werken oudere meestal parttime omdat het anders niet vol te houden is. Dus je zal wel moeten blijven werken om een redelijk inkomen te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.