Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer ouderenmishandeling door mantelzorger

Ouderenmishandeling neemt toe omdat mantelzorgers steeds vaker overbelast raken.
Steeds meer ouderenmishandeling door mantelzorger

Dit zegt Ouderenombudsman Jan Romme in een interview met dagblad Trouw. Volgens Romme neemt de druk op mantelzorgers toe, nu ouderen met een lichte indicatie niet meer in een zorginstelling worden opgenomen: ’Jonge ouderen moeten niet alleen voor hun kleinkinderen zorgen omdat de kinderopvang onbetaalbaar is geworden, ze verzorgen ook hun oude vader of moeder, moeten doorwerken tot hun 67ste en het liefst ook nog vrijwilligerswerk doen. Dat is onmogelijk. De limiet is bereikt’, licht Romme toe.

Minder geduld

Mantelzorgers hebben een lage weerstand door de grote druk waaronder ze staan. Ze slapen vaak weinig, en kunnen hierdoor minder geduld met hun ouder hebben. Romme in Trouw: ‘Een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen bijvoorbeeld gaat weleens over de grens. Vergeten op tijd medicijnen te geven, te moe zijn om nog een goede maaltijd te verzorgen of een oudere aan de stoel binden om een boodschap te doen.’

Een zwaarder beroep op mantelzorgers doen. Slecht plan, vindt verzorgende Conny. Klik hier voor haar weblog.

Verzorgenden

Volgens mantelzorgorganisatie Mezzo zijn verzorgenden, helpenden en verpleegkundigen mantelzorgers nog onvoldoende tot steun. Zeker 40 procent van de zorgmedewerkers is nog niet voorbereid op de toekomst waarin mantelzorgers een belangrijkere rol gaan spelen, aldus Mezzo, na het houden van een online test.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.