Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer ziekenhuizen bieden complementaire zorg

Ruim 90 procent van alle ziekenhuizen biedt tegenwoordig ontspanningsoefeningen, creatieve therapie en mindfulness.
Veel ziekenhuizen bieden vormen van complementaire zorg aan
Veel ziekenhuizen bieden vormen van complementaire zorg aan

Welke vormen van complementaire zorg worden het meest aangeboden?>>>

Dat blijkt uit het vandaag verschenen eindrapport van het eerste inventarisatie-onderzoek naar complementaire zorg, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en het Van Praag Instituut. Vijf academische ziekenhuizen halen de Top-10 van de complementaire ziekenhuislijst. De inventarisatie bestond uit de screening van ziekenhuiswebsites, een vragenlijst voor zorgprofessionals en groepsgesprekken met bestuurders, managers, artsen en verpleegkundigen in drie zorginstellingen. Het eerste exemplaar van het rapport is vandaag aangeboden aan Henk Smid, directeur van onderzoeksinstituut ZonMW.

‘Gebruik meer complementaire zorg in laatste levensfase’

Lees ook de blog van Paul over complementaire zorg in de laatste levensfase. Lees meer>>>

Verlichting bij angst, pijn, onrust en slapeloosheid

In totaal 308 ziekenhuisafdelingen bieden 16 verschillende vormen van complementaire zorg aan, zo blijkt uit de websitescreening: acupunctuur, aromazorg, babymassage, creatieve therapie, geleide visualisatie, haptonomie, hypnotherapie, massage, mindfulness, muziektherapie, ontspanningsoefeningen, osteopathie, therapeutic touch, voetreflexmassage, warmte/koude en yoga. Deelnemers aan de vragenlijst melden nog eens 47 andere vormen van complementaire zorg. Ziekenhuizen gebruiken overigens zelf zelden de term complementaire zorg.

Congres palliatieve zorgverlening

11 februari 2015 is het congres Palliatieve Zorgverlening in de Reehorst in Ede. Lees meer >>>

Meer onderzoek

Al komt complementaire zorg relatief vaak voor in zorginstellingen, meestal gebeurt dit kleinschalig, op initiatief van enkele zorgprofessionals en niet structureel. Afdelingen weten vaak niet waar in hun instelling nog meer CZ wordt toegepast. Uit vragenlijsten en groepsgesprekken bleek dat er behoefte is aan meer beleid, meer kennis en meer onderzoek. Landelijke bundeling van kennis is dan ook een van de adviezen uit het eindrapport.

‘Mindfulness nuttig voor verpleegkundige’

Studenten verpleegkunde in Eindhoven krijgen verplicht mindfulness op school. Nuttig, of niet? Discussieer mee op Nursing Connect>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.