Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Steeds meer zorgmedewerkers naar fysio

Bijna één op de drie zorgmedewerkers deed in 2014 een beroep op fysiotherapie.
In de VVT zijn de meeste fysiobehandelingen per gebruiker.
In de VVT zijn de meeste fysiobehandelingen per gebruiker. - Foto: iStock

Dit meldt Stichting IZZ na een jaarlijkse inventarisatie. Hiermee groeit het aantal zorgmedewerkers dat een fysiotherapeut bezoekt. De oorzaken van deze groei ligt in de vergrijzing en een onveilig ervaren organisatieklimaat.  ‘Medewerkers die positief zijn over het organisatieklimaat hebben minder problemen aan het bewegingsapparaat dan medewerkers die het gevoel hebben dat de organisatie gezond en veilig werken niet erg belangrijk vindt’, aldus een woordvoerder.

Er zijn nogal wat valkuilen bij het tillen en verplaatsen van de cliënt. Klik hier voor de 7 grootste valkuilen >>

De VVT-sector doet het net als in 2013 het slechtst: 32 procent van de medewerkers in deze branche bezochten in 2014 de fysiotherapeut. In deze branche is ook gemiddeld het hoogst aantal behandelingen per gebruiker: 14,5. Dit resulteert in forse hogere kosten dan in andere sectoren: per duizend medewerkers is de VVT 138.000 euro kwijt aan fysiotherapie, tegen 103.000 euro in de ggz.

Gratis e-learning verzorgenden ig

Dit jaar is er een gratis e-learning gelanceerd voor verzorgenden en verpleegkundigen, om vanuit een goede houding te blijven werken. Klik hier om de e-learning te downloaden.

Verzorgenden krijgen algauw rugklachten doordat zij werken vanuit een verkeerde houding. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Ook bij ons veel rug en schouderklachten. Voornaamste reden is niet zozeer de vergrijzing alswel de steeds hogere werkdruk, grotere fysieke belasting en een werkpiek van het begin tot het eind van je dienst (zelfs een tijd zonder pauzes moeten werken omdat er geen personeel genoeg was om van de groep te kunnen). E-learning gaat dat niet oplossen. De zorg is er niet alleen voor mensen, het wordt ook door mensen gedaan, maak het werk weer menselijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.