Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Steeds meer zzp’ers op intensive care

Ziekenhuizen moeten steeds vaker dure krachten inhuren op de ic, door een tekort aan gekwalificeerd personeel op de ic. Dat schrijft De Pers.
Steeds meer zzp’ers op intensive care

De krant schrijft dat het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht op dit moment tien fulltime medewerkers tekort komt op de ic, de spoedeisende hulp en de operatiekamers. ‘Op korte termijn is dat op te lossen door te werken met uitzendkrachten en zzp’ers’, zegt woordvoerder Frank van den Elsen. ‘Het aantal zzp’ers in de zorg neemt een flinke vlucht, valt ons op. Maar die zijn voor ons relatief duur, dus het is geen blijvende oplossing.’

Vraag naar ic-verpleegkundigen
Rogier van Dijk, bestuurslid van de beroepsvereniging van ic-verpleegkundigen, bevestigt in De Pers de huidige krapte. ‘De behoefte aan ic-verpleegkundigen is de afgelopen jaren gegroeid. Dat komt mede door richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de verhouding tussen het aantal bedden op de ic en het aantal verpleegkundigen.’

Meer ZZP’ers
Bovendien worden er door de vergrijzing steeds meer patiënten verwacht op de ic. Sommige ziekenhuizen zitten nu al krap in hun bezetting van de ic. Daarom neemt het aantal ingehuurde krachten toe, aldus Van Dijk. ‘Mensen die via een uitzendbureau of als zzp’er aan de slag gaan, daar zit een stijgende lijn in. Het is een landelijke trend, ook onder assistenten op de operatiekamer of bij de anesthesie.’ Volgens Van Dijk zijn ziekenhuizen duurder af. 

Ook personeelstekort in het oosten
Het Albert Schweitzer is niet de enige instelling die met deze problemen kampt. Gisteren kwam via Tubantia naar buiten dat tien ziekenhuizen in het oosten personeel tekort komen op bovengenoemde afdelingen. Het dagblad baseert zich op onderzoek van de werkgevers. Het gat zou oplopen tot 20 procent van de benodigde capaciteit. De vaste werknemers krijgen hulp van freelancers, en zo wordt het tekort aangevuld.

Lees ook over de ervaringen van Nursing-expert Wieke Doevendans die in maart 2009 voor zichzelf begon.

De Pers
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

3 REACTIES

  1. Dit noemen we marktwerking. Dat willen we toch graag in de zorg? Maar nu het zorgpersoneel dit in eigen voordeel ondekt wordt het ineens een ongewenste dure situatie. Ziekenhuizen hebben dit aan zichzelf te danken. Meerwerk wordt vaak(voorlopig) niet uitbetaald, dan los je het toch zo op?

  2. Lees alle reacties
  3. Inderdaad Ger. Nu er verpleegkundigen zijn die zichzelf door schaarste voor meer geld kunnen laten inhuren is dit opeens niet de bedoeling en zie je krokodillentranen. Anticiperen op dit tekort, opleiden en werken aan een doorstroom had ook een oplossing kunnen zijn om de schaarste te voorkomen. Plus inderdaad zorg ervoor dat deze werknemers niet weg willen bij de organisatie. Probleem is natuurlijk wel dat er op andere onderdelen bezuinigd moet worden in de toekomst. Als dat maar niet op de primaire zorgmedewerkers is door ze er niet meer fte bij te geven of door ze op te zadelen met taken die niet bij hun beroepsdomein horen.

  4. Ik heb nooit gewerkt in Albert Schweitzer Ziekenhuis maar de reactie van oud collega’s die wel op de Ic hebben gewerkt. Dat het personeelstekort eerder ligt bij de leiding van de afdeling. Want bij een goeie sfeer op een afdeling heb je geen problemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.