Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stelende verpleegkundige mag zich nooit meer inschrijven in BIG-register

Een verpleegkundige heeft jarenlang geld gestolen van een kwetsbare cliënt van wie zij persoonlijke begeleider was. Ze mag zich nooit meer inschrijven in het BIG-register.
online betaling
De verpleegkundige maakte regelmatig geld naar zichzelf over (foto: stock.adobe.com)

De verpleegkundige nam regelmatig geld op en betaalde persoonlijke aankopen met de pinpas van de cliënt. Ook boekte ze geld over vanaf de bankrekening van de cliënt naar haar eigen rekening. In drie jaar tijd ontvreemdde ze duizenden euro’s. De diefstal kwam aan het licht toen de verpleegkundige op vakantie was en een collega haar werk tijdelijk overnam.

Op staande voet ontslagen

De werkgever heeft de verpleegkundige op staande voet ontslagen en aangifte gedaan bij de politie. Na een strafrechtelijk onderzoek werd de verpleegkundige veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf, een taakstraf en geldboete. De werkgever deed ook een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die haar vervolgens aanklaagde bij het Regionaal Tuchtcollege.

Ver buiten de grenzen

Het College oordeelt dat de verpleegkundige ver buiten haar professionele grenzen is gegaan door geld te stelen van een kwetsbare cliënt: een vrouw met een licht verstandelijke beperking en een psychiatrische aandoening. Daarnaast heeft ze  haar gedrag geheim gehouden, heeft ze haar leidinggevende of collega’s niet om hulp gevraagd en is ze niet gestopt toen haar diefstal werd ontdekt.

Nooit meer registreren

De verpleegkundige stond al niet meer in het BIG-register omdat ze zich niet op tijd opnieuw had laten registreren. Van het College mag ze zich ook in de toekomst nooit meer inschrijven.

Enorme spijt

De verpleegkundige heeft in een brief laten weten dat de klacht van de Inspectie gegrond is en dat zij enorme spijt heeft van wat ze heeft gedaan. Ze was niet aanwezig bij de zitting van het Tuchtcollege, naar eigen zeggen omdat zij fysiek niet in staat was om te reizen.

Lees ook het rapport met de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.